Pierogi z twarogiem i dżemem


Lepiąc ostatnio dużą ilość pierogów zostało mi troszkę ciasta a farszu już nie miałam. Szkoda mi było wyrzucać ciasto, więc szybko przejrzałam lodówkę. Miałam twarożek, resztkę jogurtu i dżem. Więc postanowiłam to wszystko razem połączyć i powstały pyszne pierożki, smak mnie samą zaskoczył. Robiłam już pierogi z twarogiem, ale nie z dżemem. A to połączenie jest naprawdę pyszne. Koniecznie spróbujcie.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka

- 500 g twarogu półtłustego
- słoik dżemu truskawkowego
- jogurt naturalny

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem i studzimy. Następnie dodajemy mąkę
i rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło dodajcie jeszcze odrobinę mąki, to zależy od ziemniaków jakie użyjecie.

Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na placek, wykrawamy szklanką koła. Pamiętajmy, aby zawsze lekko podsypywać stolnicę mąką.

Farsz - twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i porcjami dżem. Ja dałam pół słoiczka. Ilość dżemu będzie zależała od twarożku, czasami jest bardziej suchy i trzeba będzie go dać więcej. No i smak - ja użyłam domowego dżemu i nie dodawałam już cukru do twarogu, musicie posmakować czy taki poziom słodkości wam pasuje, można dodać cukru.

Lepimy pierogi, na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju, po wypłynięciu 4-5 minut jeszcze. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.

Ja podałam pierogi z sosem z jogurtu naturalnego wymieszanego z domowym dżemem truskawkowym.
Smacznego.






Komentarze

  1. Co jak co pierogów z dżemem to jeszcze nie jadłam :) ale pomysł wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają:) Skusiłabym się na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, muszą smakować obłędnie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią :) Z dżemem i twarogiem na pewno smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to coś nowego. Fajny, ciekawy pomysł. Myślę, że niejeden łasuch się skusi. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o, nowość dla mnie, kocham pierogi to w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli takie kopytkowe pierogi? :-) Muszę przyznać, że nigdy nie miałam okazji spróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi na słodko!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł pierwsza klasa! Też jeszcze nie robiłam takiego farszu,super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie słodkie pierogi najbardziej lubimy na zimno :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzadko robię pierogi na słodko, ale z domowym dżemem muszą być wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne te pierog! Mniam :)
    Z wielką chęcią bym zjadła. Rewelacja! :)
    Znam takie połączenie dżemu i twarożku.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha, super pierożki. Dawno takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie pyszne pierożki <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Z takim nadzieniem bym posmakował :D

    OdpowiedzUsuń
  16. w sam raz by wykorzystać przed sezonem słoiczki z domowymi konfiturami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pierogi na słodką, więc to zdecydowanie coś dla mnie :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wyglądają.Jak dawno nie robiłam pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie wątpię w to, ze są smaczne ale nie w moim typie.... nigdy nie przepadałam za pierogami na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja mama tak robiła tylko ze zwykłym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię pierogi na słodko. Robię je jednak rzadko, bo z nadzieniem na słono wolę bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawa propozycja. Na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne! Żadnym pierogom nie odmówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. nigdy nie robiłam ciasta z ziemniaków...chyba muszę nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.