Pierogi z twarogiem i dżemem
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 g twarogu półtłustego
- słoik dżemu truskawkowego
- jogurt naturalny
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem i studzimy. Następnie dodajemy mąkę
i rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło dodajcie jeszcze odrobinę mąki, to zależy od ziemniaków jakie użyjecie.
Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na placek, wykrawamy szklanką koła. Pamiętajmy, aby zawsze lekko podsypywać stolnicę mąką.
Farsz - twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i porcjami dżem. Ja dałam pół słoiczka. Ilość dżemu będzie zależała od twarożku, czasami jest bardziej suchy i trzeba będzie go dać więcej. No i smak - ja użyłam domowego dżemu i nie dodawałam już cukru do twarogu, musicie posmakować czy taki poziom słodkości wam pasuje, można dodać cukru.
Lepimy pierogi, na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju, po wypłynięciu 4-5 minut jeszcze. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.
Ja podałam pierogi z sosem z jogurtu naturalnego wymieszanego z domowym dżemem truskawkowym.
Smacznego.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńCo jak co pierogów z dżemem to jeszcze nie jadłam :) ale pomysł wart zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:) Skusiłabym się na nie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, muszą smakować obłędnie :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi pod każdą postacią :) Z dżemem i twarogiem na pewno smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńA to coś nowego. Fajny, ciekawy pomysł. Myślę, że niejeden łasuch się skusi. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńo, nowość dla mnie, kocham pierogi to w sam raz :)
OdpowiedzUsuńCzyli takie kopytkowe pierogi? :-) Muszę przyznać, że nigdy nie miałam okazji spróbować;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi na słodko!:)
OdpowiedzUsuńPomysł pierwsza klasa! Też jeszcze nie robiłam takiego farszu,super! :)
OdpowiedzUsuńTakie słodkie pierogi najbardziej lubimy na zimno :D
OdpowiedzUsuńRzadko robię pierogi na słodko, ale z domowym dżemem muszą być wyśmienite!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne te pierog! Mniam :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym zjadła. Rewelacja! :)
Znam takie połączenie dżemu i twarożku.
Pozdrowionka :)
Pycha, super pierożki. Dawno takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne pierożki <3
OdpowiedzUsuńZ takim nadzieniem bym posmakował :D
OdpowiedzUsuńw sam raz by wykorzystać przed sezonem słoiczki z domowymi konfiturami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi na słodką, więc to zdecydowanie coś dla mnie :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.Jak dawno nie robiłam pierogów.
OdpowiedzUsuńNie wątpię w to, ze są smaczne ale nie w moim typie.... nigdy nie przepadałam za pierogami na słodko ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym Marzenko!
OdpowiedzUsuńMoja mama tak robiła tylko ze zwykłym ciastem.
OdpowiedzUsuńLubię pierogi na słodko. Robię je jednak rzadko, bo z nadzieniem na słono wolę bardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Żadnym pierogom nie odmówię ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam ciasta z ziemniaków...chyba muszę nadrobić zaległości
OdpowiedzUsuń