Surówka z kapusty pekińskiej i sałaty lodowej
Surówki są dla mnie codziennym dodatkiem do obiadu lub stanowią osobne danie jako posiłek w pracy. Przygotowuje je naprawdę często. Jeżeli na obiad nie ma zupy to musi być surówka, to już taki nieodłączny element. Bardzo lubię różnego rodzaju sałaty i kapusty, świetnie się do tego nadają. Do tego kilka ulubionych dodatków, lub po prostu to co mamy w lodówce i już. Szybko, zdrowo i smacznie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- pół główki małej sałaty lodowej
- pół główki małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- kawałek pora
- 4 ogórki kiszone
- pół puszki kukurydzy
- garść szczypiorku
- garść posiekanej cebulki
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- jogurt naturalny - 200 g
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę lodową i pekińską kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany w kostkę por, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę. Ogórki kroimy w małą kostkę i wrzucamy do surówki.
Dodajemy jogurt, musztardę, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy. Jako, że u mnie w domu nie wszyscy lubią jeść surową cebulę dodaje ją na końcu jako dekorację. Przekładam surówkę do miseczek, dekoruje ją pomidorkami, posypuje cebulką i szczypiorkiem.
Smacznego.
Surówki... uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ta suróweczka :) Lubię jak surówki mają w składzie ogórki kiszone - to takie fajne przełamanie smaku :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńu mnie też surówka musi być :)
OdpowiedzUsuńpolubiłym :)
OdpowiedzUsuńPysznie i jak pięknie podane :) A ja zapraszam na ciasto z budyniem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i bardzo wiosenne :)
OdpowiedzUsuńMoją ulubioną surówką jest niezmiennie od lat ta z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny :)
uwielbiam surówki do obiadu, takie jak ta :)
OdpowiedzUsuńKiedyś też co dzień miałam inna surowke na stole,ale ostatnio coś wena mnie opuściła,chyba pora to zmienić. Póki co przystawiam się do Twojej surówki Marzenko ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka, dużo pysznych składników do schrupania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki- pychotka.
OdpowiedzUsuńPyszna, kolorowa i pięknie podana :) U mnie też zawsze surówka do obiadu musi być :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tymi surówkami, wyglądają smacznie ;).
OdpowiedzUsuńja ostatnio wymieszałam młoda z warzywami- też super!
OdpowiedzUsuńNa jednej miseczce by się nie skończyło :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)
takie sałatki z tego co mam pod ręką zazwyczaj smakują najlepiej;D
OdpowiedzUsuńpyszności:)
Lubię surówki, taka idealna dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo, w dodatku bardzo wiosennie u Ciebie Marzenko -:)
OdpowiedzUsuńAle surówki. Porcje zdrowia.
OdpowiedzUsuńMuszą pysznie smakować. Spróbuję kiedyś.
Pozdrawiam ciepło :)
Mmm..jak smacznie i zdrowo u Ciebie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Pyszna surówka :)
OdpowiedzUsuńSama wiosna. Pyszna :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię wszelkie surówki i sałatki. A ta jest dobra i kolorowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię surówki z kapusty pekińskiej :) Pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietna:) Ja zwykle robię albo z pekinki, albo z lodowej, a jakoś nie przyszło mi do głowy,by zrobić mix;) Pomysł mi się bardzo spodobał
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńU mnie też surówki to danie Nr1. Uwielbiam. Kapusta pekińska jest taka delikatna, pyszna :)
OdpowiedzUsuńTaką lubię :)
OdpowiedzUsuńto jest bardzo smaczna surówka! i te miseczki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówkę z kapusty w każdym wydaniu. Twoja prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuń