Surówka z kapusty pekińskiej i sałaty lodowej


Surówki są dla mnie codziennym dodatkiem do obiadu lub stanowią osobne danie jako posiłek w pracy. Przygotowuje je naprawdę często. Jeżeli na obiad nie ma zupy to musi być surówka, to już taki nieodłączny element. Bardzo lubię różnego rodzaju sałaty i kapusty, świetnie się do tego nadają. Do tego kilka ulubionych dodatków, lub po prostu to co mamy w lodówce i już. Szybko, zdrowo i smacznie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- pół główki małej sałaty lodowej
- pół główki małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- kawałek pora
- 4 ogórki kiszone
- pół puszki kukurydzy
- garść szczypiorku
- garść posiekanej cebulki
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- jogurt naturalny - 200 g
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę lodową i pekińską kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany w kostkę por, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę. Ogórki kroimy w małą kostkę i wrzucamy do surówki.

Dodajemy jogurt, musztardę, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy. Jako, że u mnie w domu nie wszyscy lubią jeść surową cebulę dodaje ją na końcu jako dekorację. Przekładam surówkę do miseczek, dekoruje ją pomidorkami, posypuje cebulką i szczypiorkiem.
Smacznego. 




Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta suróweczka :) Lubię jak surówki mają w składzie ogórki kiszone - to takie fajne przełamanie smaku :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i jak pięknie podane :) A ja zapraszam na ciasto z budyniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie i bardzo wiosenne :)
    Moją ulubioną surówką jest niezmiennie od lat ta z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam surówki do obiadu, takie jak ta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś też co dzień miałam inna surowke na stole,ale ostatnio coś wena mnie opuściła,chyba pora to zmienić. Póki co przystawiam się do Twojej surówki Marzenko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna sałatka, dużo pysznych składników do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie surówki- pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna, kolorowa i pięknie podana :) U mnie też zawsze surówka do obiadu musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł z tymi surówkami, wyglądają smacznie ;).

    OdpowiedzUsuń
  10. ja ostatnio wymieszałam młoda z warzywami- też super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jednej miseczce by się nie skończyło :D

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. takie sałatki z tego co mam pod ręką zazwyczaj smakują najlepiej;D
    pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię surówki, taka idealna dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smacznie i zdrowo, w dodatku bardzo wiosennie u Ciebie Marzenko -:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale surówki. Porcje zdrowia.
    Muszą pysznie smakować. Spróbuję kiedyś.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm..jak smacznie i zdrowo u Ciebie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam :) Pyszna surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Też lubię wszelkie surówki i sałatki. A ta jest dobra i kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię surówki z kapusty pekińskiej :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetna:) Ja zwykle robię albo z pekinki, albo z lodowej, a jakoś nie przyszło mi do głowy,by zrobić mix;) Pomysł mi się bardzo spodobał

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie też surówki to danie Nr1. Uwielbiam. Kapusta pekińska jest taka delikatna, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. to jest bardzo smaczna surówka! i te miseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam surówkę z kapusty w każdym wydaniu. Twoja prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.