Zapiekanka pełna warzyw z fetą


Bardzo lubię jeść warzywa, w zasadzie stwierdzam, że mogłabym być wegetarianką bo nie ciągnie mnie tak do mięsa. Zresztą nie pojawia się ono u mnie w domu często, na blogu również. Jest przewaga innych dań. Ale teraz skupmy się na warzywach, bo jest sezon i warto korzystać. Moja zapiekanka to taki warzywny bałagan, wrzuciłam tam wszystko co miałam pod ręką. Wy możecie dodać co lubicie, naprawdę można zaszaleć. Takie dania dają pole do popisu. Za oknem piękne słoneczko, ciepło. Ja już w pracy kawkę popijam. Mam dzisiaj jeszcze bierzmowanie Juniora, wszystko w biegu, no ale cóż ot życie. Tak więc sobie biegam i oby do piątku do 15.30 😍 miłego dnia kochani 😘 i koniecznie zróbcie taką zapiekankę.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kalarepa
- 1 mniejsza cukinia
- 1 bakłażan
- 1/3 główki małej kapusty
- 350 g upieczonych buraków
- 4 młode marchewki
- 2 łyżki naci z marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- pół małego kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 50 g sera feta
- 2 łyżki oleju rzepakowego (od Woj-Len)
- sól, pieprz
- mieszanka ziół - bazylia i oregano

Wykonanie:

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Kalarepę obieramy i kroimy w plasterki, tak samo upieczone lub ugotowane buraki. Cukinię i bakłażana kroimy na pół i w plasterki. Kapustę szatkujemy a kalafiora dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Musimy 2 łyżki oleju podzielić na 3 części. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem
i wykładamy połowę bakłażanów, posypujemy je solą, pieprzem i ziołami. Następnie wrzucamy wymieszane ze sobą warzywa - cukinię, marchewkę, kalarepkę, kalafiora, posiekaną nać marchewki, paprykę i na wierzch pokrojoną fetę. Ponownie posypujemy solą, pieprzem i ziołami i polewamy olejem. Na te warzywa układamy kapustę i plastry buraka. Ponownie posypujemy solą, pieprzem, ziołami i polewamy olejem. Zamykamy naczynie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez godzinę, grzanie góra-dół. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę i posypujemy startym serem żółtym. Przekładamy na talerze. Jak chcecie możecie podać taką zapiekankę z mięsem. 







Komentarze

  1. Z taką ilością warzyw zapiekanka musi być pyszna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki, a ta wersja prezentuje się wyjątkowo smacznie :) Pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na durszlakowej miniaturce myślałam, że to ciasto z rabarbarem ew. wiśniami a to zapiekanka ;) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała zapiekanka :) Pięknie się prezentuje!
    Po prostu uwielbiam takie danie obiadowe.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjna zapiekanka :) ja też uwielbiam wszelkie warzywne dania, ale mięso od czasu do czasu musi być ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie warzywne zapiekanki. Mega fajny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez warzyw nie wyobrażam sobie posiłku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie warzywne zapiekanki to jedne z moich ulubionych. Też czasem myślę, że mogłabym być wegetarianką, szczególnie wtedy gdy widzę takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zapiekanki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, super zdrowa zapiekanka :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. solidna dawka warzyw czyli to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ...i wyszła pyszna zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja jednak mięsko dorzucę!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności :) mogę takie jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.