Zapiekanka pełna warzyw z fetą
Bardzo lubię jeść warzywa, w zasadzie stwierdzam, że mogłabym być wegetarianką bo nie ciągnie mnie tak do mięsa. Zresztą nie pojawia się ono u mnie w domu często, na blogu również. Jest przewaga innych dań. Ale teraz skupmy się na warzywach, bo jest sezon i warto korzystać. Moja zapiekanka to taki warzywny bałagan, wrzuciłam tam wszystko co miałam pod ręką. Wy możecie dodać co lubicie, naprawdę można zaszaleć. Takie dania dają pole do popisu. Za oknem piękne słoneczko, ciepło. Ja już w pracy kawkę popijam. Mam dzisiaj jeszcze bierzmowanie Juniora, wszystko w biegu, no ale cóż ot życie. Tak więc sobie biegam i oby do piątku do 15.30 😍 miłego dnia kochani 😘 i koniecznie zróbcie taką zapiekankę.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kalarepa
- 1 mniejsza cukinia
- 1 bakłażan
- 1/3 główki małej kapusty
- 350 g upieczonych buraków
- 4 młode marchewki
- 2 łyżki naci z marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- pół małego kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 50 g sera feta
- 2 łyżki oleju rzepakowego (od Woj-Len)
- sól, pieprz
- mieszanka ziół - bazylia i oregano
Wykonanie:
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Kalarepę obieramy i kroimy w plasterki, tak samo upieczone lub ugotowane buraki. Cukinię i bakłażana kroimy na pół i w plasterki. Kapustę szatkujemy a kalafiora dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Musimy 2 łyżki oleju podzielić na 3 części. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem
i wykładamy połowę bakłażanów, posypujemy je solą, pieprzem i ziołami. Następnie wrzucamy wymieszane ze sobą warzywa - cukinię, marchewkę, kalarepkę, kalafiora, posiekaną nać marchewki, paprykę i na wierzch pokrojoną fetę. Ponownie posypujemy solą, pieprzem i ziołami i polewamy olejem. Na te warzywa układamy kapustę i plastry buraka. Ponownie posypujemy solą, pieprzem, ziołami i polewamy olejem. Zamykamy naczynie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez godzinę, grzanie góra-dół. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę i posypujemy startym serem żółtym. Przekładamy na talerze. Jak chcecie możecie podać taką zapiekankę z mięsem.
i wykładamy połowę bakłażanów, posypujemy je solą, pieprzem i ziołami. Następnie wrzucamy wymieszane ze sobą warzywa - cukinię, marchewkę, kalarepkę, kalafiora, posiekaną nać marchewki, paprykę i na wierzch pokrojoną fetę. Ponownie posypujemy solą, pieprzem i ziołami i polewamy olejem. Na te warzywa układamy kapustę i plastry buraka. Ponownie posypujemy solą, pieprzem, ziołami i polewamy olejem. Zamykamy naczynie i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez godzinę, grzanie góra-dół. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę i posypujemy startym serem żółtym. Przekładamy na talerze. Jak chcecie możecie podać taką zapiekankę z mięsem.
Z taką ilością warzyw zapiekanka musi być pyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszna :-)
Usuńbardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki, a ta wersja prezentuje się wyjątkowo smacznie :) Pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację :)
OdpowiedzUsuńNa durszlakowej miniaturce myślałam, że to ciasto z rabarbarem ew. wiśniami a to zapiekanka ;) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńJaka moc warzyw :)
OdpowiedzUsuńRaj dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :-)
UsuńWspaniała zapiekanka :) Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam takie danie obiadowe.
Pozdrawiam serdecznie! :)
rewelacyjna zapiekanka :) ja też uwielbiam wszelkie warzywne dania, ale mięso od czasu do czasu musi być ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie warzywne zapiekanki. Mega fajny przepis. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńBez warzyw nie wyobrażam sobie posiłku!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńTakie warzywne zapiekanki to jedne z moich ulubionych. Też czasem myślę, że mogłabym być wegetarianką, szczególnie wtedy gdy widzę takie pyszności!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńTakie zapiekanki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPycha, super zdrowa zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuje bardzo kochana :-)
Usuńsolidna dawka warzyw czyli to co lubię :)
OdpowiedzUsuń...i wyszła pyszna zapiekanka :D
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszna Iwonko :-)
UsuńPyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńTo ja jednak mięsko dorzucę!
OdpowiedzUsuńBasiu a proszę bardzo :-)
UsuńSmakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :) mogę takie jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń