Ziemniaki z warzywami


Wiosna na talerzu, warzywa na obiad to danie, które mogłabym jeść codziennie. Pyszne, pełne aromatu. Oczywiście możecie podać do tego talerza mięsko, jak już chcecie. Zapewniam, że samymi warzywami też się najecie. A danie przygotujecie w kilka minut, taki szybki obiad. 
Za oknem piękne widoki, zieleń i w końcu zrobiło się ciepło. Co prawda od poniedziałku pogoda w kratkę, deszcz, słońce, ale coraz bliżej do lata. I humorki od razu lepsze, i chęć na spacery. Kochani korzystajcie z pogody, nie siedźcie w domu. Wyjdźcie na spacer, zróbcie sobie przejażdżkę na rowerze, pobiegajcie. Każda forma ruchu będzie dobra dla serca i zdrowia. I jedzcie warzywa i owoce. Miłego dnia i dużo uśmiechu.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- mały brokuł
- pęczek szparagów
- 1 czerwona papryka
- 15 zielonych oliwek
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka balsamico 
- pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- łyżka suszonych ziół do ziemniaków i sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy je na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy łyżką oleju i posypujemy suszonymi ziołami i solą (majeranek, bazylia, oregano). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzane góra-dół i pieczemy przez 40 minut. Możemy także pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu, aby ziemniaki się ładnie przyrumieniły. 
Przygotowujemy warzywa - brokuł dzielimy na różyczki, szparagi kroimy na kawałki (łamiemy z każdego szparaga końcówkę i wyrzucamy). Paprykę kroimy w kostkę, cebulę tak samo, cukinie na kawałki, oliwki na plasterki. Marchewkę obieramy ze skórki i za pomocą takiego nożyka do warzyw - obieraczki - kroimy długie i cienkie paseczki. Wszystko razem wrzucamy na patelnię z łyżką oleju i podsmażamy na średnim ogniu, dodajemy odrobinę wody - dosłownie 3 łyżki, wlewamy sos sojowy. Dusimy, ale nie za długo, warzywa mają zostać lekko surowe. Na koniec dodajemy balsamico, pieprz. Mieszamy. Porcję warzyw wykładamy na talerze, na wierzch układamy upieczone ziemniaki. 









Komentarze

  1. Bardzo lubię ziemniaczki na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te ziemniaczki z warzywami :) Danie na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie lubię takie warzywne obiadki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super dodatek do mięsa, albo sadzonego jajka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto a smacznie, jemy tak często :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie mieszanki warzyw:D Wczoraj jadłam podobną na obiad, ale z dodatkiem jajka sadzonego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko super jedzonko, ja mogę tak jak Ty bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie takie kompozycje. Obiady warzywne są moimi ulubionymi :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak cudownie zarumienione ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja z talerza pełnego takich pysznych warzyw też zawsze jestem w pełni zadowolona :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, proste i zdrowe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kupiłaś mnie tym daniem Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek u Ciebie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne danie, proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie danie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prosto, a jak smacznie :) Lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.