Ziemniaki z warzywami
Wiosna na talerzu, warzywa na obiad to danie, które mogłabym jeść codziennie. Pyszne, pełne aromatu. Oczywiście możecie podać do tego talerza mięsko, jak już chcecie. Zapewniam, że samymi warzywami też się najecie. A danie przygotujecie w kilka minut, taki szybki obiad.
Za oknem piękne widoki, zieleń i w końcu zrobiło się ciepło. Co prawda od poniedziałku pogoda w kratkę, deszcz, słońce, ale coraz bliżej do lata. I humorki od razu lepsze, i chęć na spacery. Kochani korzystajcie z pogody, nie siedźcie w domu. Wyjdźcie na spacer, zróbcie sobie przejażdżkę na rowerze, pobiegajcie. Każda forma ruchu będzie dobra dla serca i zdrowia. I jedzcie warzywa i owoce. Miłego dnia i dużo uśmiechu.
Za oknem piękne widoki, zieleń i w końcu zrobiło się ciepło. Co prawda od poniedziałku pogoda w kratkę, deszcz, słońce, ale coraz bliżej do lata. I humorki od razu lepsze, i chęć na spacery. Kochani korzystajcie z pogody, nie siedźcie w domu. Wyjdźcie na spacer, zróbcie sobie przejażdżkę na rowerze, pobiegajcie. Każda forma ruchu będzie dobra dla serca i zdrowia. I jedzcie warzywa i owoce. Miłego dnia i dużo uśmiechu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- mały brokuł
- pęczek szparagów
- 1 czerwona papryka
- 15 zielonych oliwek
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka balsamico
- pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- łyżka suszonych ziół do ziemniaków i sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy je na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy łyżką oleju i posypujemy suszonymi ziołami i solą (majeranek, bazylia, oregano). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzane góra-dół i pieczemy przez 40 minut. Możemy także pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu, aby ziemniaki się ładnie przyrumieniły.
Przygotowujemy warzywa - brokuł dzielimy na różyczki, szparagi kroimy na kawałki (łamiemy z każdego szparaga końcówkę i wyrzucamy). Paprykę kroimy w kostkę, cebulę tak samo, cukinie na kawałki, oliwki na plasterki. Marchewkę obieramy ze skórki i za pomocą takiego nożyka do warzyw - obieraczki - kroimy długie i cienkie paseczki. Wszystko razem wrzucamy na patelnię z łyżką oleju i podsmażamy na średnim ogniu, dodajemy odrobinę wody - dosłownie 3 łyżki, wlewamy sos sojowy. Dusimy, ale nie za długo, warzywa mają zostać lekko surowe. Na koniec dodajemy balsamico, pieprz. Mieszamy. Porcję warzyw wykładamy na talerze, na wierzch układamy upieczone ziemniaki.
Smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ziemniaczki na wszelkie sposoby.
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
Pozdrawiam :)
Proste a pożywne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają te ziemniaczki z warzywami :) Danie na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię takie warzywne obiadki :D
OdpowiedzUsuńsuper dodatek do mięsa, albo sadzonego jajka;)
OdpowiedzUsuńmniam mniam! :D
OdpowiedzUsuńProsto a smacznie, jemy tak często :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mieszanki warzyw:D Wczoraj jadłam podobną na obiad, ale z dodatkiem jajka sadzonego:)
OdpowiedzUsuńależ one apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMarzenko super jedzonko, ja mogę tak jak Ty bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie kompozycje. Obiady warzywne są moimi ulubionymi :))
OdpowiedzUsuńjakie rumiane <3
OdpowiedzUsuńbardzo fajne warzywka!
OdpowiedzUsuńJak cudownie zarumienione ziemniaczki :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja 😊
OdpowiedzUsuńJa z talerza pełnego takich pysznych warzyw też zawsze jestem w pełni zadowolona :D
OdpowiedzUsuńPyszne, proste i zdrowe danie :-)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym daniem Marzenko :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek u Ciebie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha, smakowity pomysł.
OdpowiedzUsuńProsto, a jak smacznie :) Lubię takie obiadki :)
OdpowiedzUsuń