Sałatka z bobem


Dzień dobry słoneczka. Mamy piąteczek i początek weekendu. Nie wiem jaka była u was wczoraj pogoda, ale u nas przeszła burza i ulewa, która narobiła wiele szkód. W ciągu kilku minut pozalewało ulice, piwnice, studzienki nie nadążały i woda lała się strumieniami. No i strasznie wiało, wiele drzew połamało. Dzisiaj jest chłodniej i zobaczymy czy nie będzie powtórki. Jakoś to lato nie może się zdecydować w jakim kierunku zmierza.

Na przekór tej pogodzie zrobiłam kolorową sałatkę z bobem. Uwielbiam go i dodaje do wielu dań. Taka sałatka od razu poprawi wam humor. Miłego dnia.

Składniki:

- mieszanka sałat
- 300 g bobu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 kromki chleba
- 4 ogórki małosolne
- garść szczawiu czerwonego
- garść świeżej bazylii
- garść rukwi wodnej
- garść płatków owsianych
- łyżka oleju z pestek dyni (Woj-Len)
- sól, pieprz

Bób gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Na talerzu lub półmisku układamy sałaty. Następnie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. 

Kromki chleba kroimy w kostkę, podsmażamy je na suchej patelni. Rozsypujemy na sałatce. Dodajemy pokrojone ogórki i obrany bób, szczaw, bazylię oraz rukiew wodną. Posypujemy płatkami owsianymi, pieprzem i solą oraz polewamy olejem. 
Przed samym zjedzeniem sałatkę możemy wymieszać.
Smacznego. 




Koktajle, surówki i robot kuchenny MK-F800 Panasonic



Dzień dobry kochani. No i mamy lato, słońce i upał. Nie wiem jak u was, ale tutaj od rana gorąco, wręcz duchota. Lato lubię, słońce i ciepełko, no ale bez przesady. Trzeba mieć czym oddychać. W taką pogodę nie chce się wcale jeść, a jak już to lekkie dania, sałatki. No i dużo pić. Latem bardzo często goszczą u mnie koktajle na śniadanie, koktajle na podwieczorek. No i woda - różne smakowe kombinacje. To pomaga przetrwać.
W przygotowaniu tych pyszności pomaga mi robot kuchenny MK-F800 Panasonic. W komplecie ma kielich blendera, który zmiksuje wszystko co tylko do niego włożycie. Wyciśnie nam także sok z pomarańczy, grejpfruta czy cytryny. Ten robot jest po prostu genialny, w jednym urządzeniu mamy wszystko co nam potrzeba. Nie ma potrzeby kupowania kilku urządzeń, w jednym robocie kuchennym MK-F800 Panasonic jest ich wiele. Przygotujecie także w szybki sposób pyszne surówki a także odwirujecie sałatę z nadmiaru wody.
Ja wam to urządzenie zdecydowanie polecam, ja się w nim zakochałam.

#experiencefresh #klubpanasonic

Zapraszam was na kilka moich przepisów na upalne dni. 



Koktajl truskawkowy z bazylią


- 500 ml napoju ryżowego (może być mleko, maślanka lub kefir)
- 1 banan
- 500 g truskawek (u mnie mrożone)
- kilka listków świeżej bazylii (u mnie 10)


Jeżeli macie mrożone truskawki najpierw je lekko rozmroźcie, można także użyć świeżych.
Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy. Przelewamy do szklanek i pijemy.







Koktajl śniadaniowy


- 350 ml maślanki
- 5 łyżek płatków orkiszowych
- szklanka owoców (ja miałam truskawki i gruszki z kompotu)
- 1 banan


Płatki orkiszowe wsypujemy do miseczki i zalewamy je gorącą, przegotowaną wodą. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na godzinę lub na całą noc. Następnie przekładamy je do kielicha blendera, dodajemy pokrojonego banana, owoce i maślankę. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do szklanek, porcja dla dwóch osób.






Mleko bananowe


- 500 ml mleka lub napoju ryżowego, owsianego
- 2 banany


Do kielicha blendera wlewamy mleko. Dodajemy pokrojone banany. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do szklanek. Porcja dla 3 osób.
Smacznego.






Woda smakowa

- 500 ml wody mineralnej niegazowanej
- 1 pomarańcza
- 6 listków świeżej bazylii
- łyżka soku z cytryny



Do kielicha blendera wlewamy wodę. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki, tak aby nie było białej błonki. Kroimy na kawałki i dodajemy do wody, wrzucamy listki bazylii i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do szklanek. Możemy dodać kostki lodu. 
Smacznego.





Za pomocą robota kuchennego MK-F800 Panasonic możemy bez problemu wycisnąć sok z owoców - pomarańczy, cytryn, limonek czy grejpfruta. 


Zielony koktajl

- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 500 ml wody mineralnej niegazowanej
- 3 garście szpinaku


Do pojemnika miksera wkładamy nakładkę do wyciskania owoców. Włączamy mikser i ustawiamy program manualny. Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sok. 
Następnie sok przelewamy do kielicha blendera, dodajemy szpinak i wodę. Zamykamy pokrywę, wybieramy program i miksujemy. Przelewamy do szklanek.
Smacznego.












W robocie kuchennym MK-F800 przygotujecie szybko surówkę, zetrzecie dowolne warzywa na plasterki czy na wiórki. A także odwirujecie z nadmiaru wody sałatę. 

Surówka - 2 ogórki, pęczek rzodkiewek, sałata, jogurt naturalny, sól, pieprz.














Marchewka z jabłkiem - kilka marchewek, 2 jabłka, sól, pieprz, cukier, jogurt naturalny. 








Sałatka z kukurydzą w pomidorach


Pamiętam jak byłam dzieckiem buszowanie po kuchni całej rodzinki. A to mama mieszała w garnkach, a to tato smażył jajecznicę. Ja zawsze się gdzieś kręciłam w pobliżu. I pamiętam słodki smak kukurydzy, którą mama dodawała do wielu dań. Wspaniałe sałatki - wiecie co dodawałyśmy kukurydzę do każdej sałatki, dosłownie każdej. Placki czy pasty na kanapki - mama zawsze dekorowała nam kanapki kukurydzą, groszkiem czy fasolą. A to oczy a to nos, nie dość, że fajnie to wyglądało, to jeszcze było pyszne. 

Kukurydza tak jakoś była z nami od zawsze, uwielbiałyśmy z siostrą usiąść latem na balkonie i zajadać ją prosto z puszki. Smakowała jak najlepsze na świecie cukierki. 

I ja teraz zawsze mam kukurydzę w mojej kuchni a moja rodzinka ją uwielbia. I tak jak moja mama dodaje ją do różnych dań, sałatki, placki czy kanapki, zupy i sosy. Możliwości jest tak dużo. A jej słodki, wspaniały smak przypomina mi beztroskie czasy dzieciństwa. 

Dzisiaj przygotowałam na obiad taką sałatkę, pełną smaku i słońca. Pyszna i zarazem lekka, letnia propozycja na każdą okazję. Możecie ją zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na piknik. Możecie ją stworzyć po swojemu, dodając składniki jakie lubicie. 
Usiądźmy razem na świeżym powietrzu i cieszmy się smakiem.






Składniki:

- puszka kukurydzy Bonduelle
- 100 g kaszy kuskus
- 100 g mieszanki sałat
- kilka listków szpinaku czerwonego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 8 pomidorów
- kawałek pora
- sól, pieprz
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- listki bazylii do dekoracji


Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Następnie delikatnie mieszamy kaszę widelcem - w ten sposób będzie sypka. Do kaszy dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekany drobno por, mieszankę sałat oraz kukurydzę. Wrzucamy jeszcze szpinak czerwony (jak nie macie czerwonego dajcie zwykły).

Dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy sałatkę solą i pieprzem, mieszamy.

Z pomidorów ścinamy wierzch i nożem wycinamy środek, pomagamy sobie łyżeczką wyciągając miąższ. Ja środek z pomidora dodałam do zupy.
Tak przygotowane pomidory napełniamy sałatką, dekorujemy listkami bazylii. Możemy podać z grzankami.
Smacznego.



Czy wiesz, że ?

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.



Przepis na sałatkę z kukurydzą w pomidorach dodaje do konkursu.

"Wielka księga słoików" recenzja książki


Robicie przetwory domowe w zaciszu własnej kuchni ? Ja robię i tą tradycję i wiedzę na ten temat przekazała mi moja babcia i mama, które także robią przetwory domowe i to w dużych ilościach. Przerabiamy dosłownie wszystko, co się tylko da. Zimą to sama przyjemność otworzyć słoik z pysznym dżemem lub buraczki czy ogórki do obiadu. 

Książka "Wielka księga słoików" autorstwa Jennifer MacKenzie od Wydawnictwa Laurum to prawdziwa skarbnica wiedzy i całe bogactwo różnych przepisów. 
W książce znajdziecie ponad 250 przepisów - od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy. Przepisy przedstawione w książce nie są skomplikowane, każdy sobie bez problemu poradzi z ich przygotowaniem. Bardzo mi się spodobały przepisy na przetwory z warzyw, bo powiem wam szczerze, że najwięcej przerabiam ogórków, dyni i buraczków. A w książce mamy przykładowo marynowane szparagi, pikantne karczochy, zieloną fasolkę z gorczycą, kiszoną kapustę czerwoną, marchewkowe słupki z koprem, kalafior marynowany w curry, pikantny czosnek marynowany, krążki cebulowe marynowane na słodko i wiele, wiele innych pomysłów na przechowanie warzyw w słoikach. 

Są oczywiście także przepisy owocowe - marynowane winogrona, pikantne marynowane brzoskwinie, gruszki marynowane w pięciu przyprawach, marynowane słupki ananasa, korzenne śliwki, marynowane pigwy, wytrawny arbuz marynowany z bazylią i mnóstwo innych propozycji. 
Znajdziecie także przepisy na sosy chilli, salsy - salsa brzoskwiniowa z miętą i jalapeno, salsa pomidorowa z czarną fasolą, salsa pomidorowa z chili i pomarańczą, klasyczny sos barbecue i inne. Są także sosy czatnej - wiśniowy sos czatnej, morelowo-imbirowy , kososowo-ananasowy, śliwkowo-pomarańczowy i wiele innych ciekawych propozycji. 
Nowością dla mnie są przepisy na relisze i tapenady - np relisz ćwikłowy, ogórkowo gruszkowy, relisz z marchewki i fenkułu czy tapenada pieczarkowa z cytryną. Ostatnim rozdziałem są podróżne po świecie i przetwory i sosy marynowane z całego świata. Naprawdę jest w czym wybierać. 

Wiele przepisów - a raczej połączenie smaków mnie zupełnie zaskoczyło ale tak pozytywnie. Z tą książką naprawdę można zaszaleć w kuchni. 
Zdecydowanie wam ją polecam.

A tą książkę możecie również wygrać w konkursie na blogu, zajrzyjcie tutaj.

























Tytuł - "Wielka księga słoików"
Autor - Jeniffer MacKenzie
Wydawnictwo Laurum
Cena - 49,90 zł 
Stron 326, okładka miękka ze skrzydełkami