Dżem truskawkowy z bazylią
Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę ? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny.
Truskawki także zamroziłam, cała szuflada już zapełniona. No i teraz pozostaje już tylko jedzenie truskawek w różnych daniach, samych truskawek - trzeba się nacieszyć ich smakiem bo pewnie za kilka dni się już skończą.
Kochani miłej niedzieli wam życzę i zostawiam wam przepis.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 400 g cukru
- garść świeżej bazylii
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, wsypujemy połowę cukru i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Po 30 minutach gotowania łyżką odlewamy połowę soku, który powstał podczas gotowania.
Dodajemy sok z cytryny i resztę cukru - tak naprawdę ilość cukru zależy od słodkości owoców i osobistych upodobań smakowych.
Dżem gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Smacznego.
Bardzo lubię domowe dżemy, a te zwłaszcza z truskawek, ale w połączeniu z bazylią jeszcze nie jadłam chociaż bazylię uwielbiam :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMarzenko przepis musze wypróbować, zapowiada się pysznie ❤
OdpowiedzUsuńDżemu z truskawek nie będę robić, ale Twój bardzo mi się podoba - ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, moj luby robi świetne ^^
OdpowiedzUsuńu mnie na szczęście truskawki są do września niemalże w normalnej cenie i krajowe z pola :0 Ale konfitury już zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Robiłam kiedyś z dodatkiem pieprzu, wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńAle musi smakować <3
OdpowiedzUsuńu mnie z miętą, bazylia nęci,ale nie wiem czy reszta rodzinki byłaby zadowolona;D
OdpowiedzUsuńbuziaki
Musimy w końcu to połączenie spróbować, bo już nas kusi od dawna a boimy się go zrobić :D
OdpowiedzUsuńA ja bym dodał cukier żelujący.
OdpowiedzUsuńTaki się wydaje.
Maruda.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMnie by pewnie smakowało, ale reszta...nie wiem!
OdpowiedzUsuńdżemiki już mam :) ciekawe połączenie z bazylią :)
OdpowiedzUsuńDżemy oczywiście, obowiązkowo robię. Stoją już i czekają na zimę.
OdpowiedzUsuńMarzenko, takie dodatki do dżemu? Bazylia? Nie wiem, ale pomysł ciekawy. Lubię i truskawki i bazylię. Warto połączyć te dwa smaki :)
Jedno z moich ulubionych połączeń. Bazylia również świetnie łączy się z maliną :)
OdpowiedzUsuńten dodatek bazylii bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńZ bazylią jeszcze nie jadłam truskawek, chętnie bym skosztowała jak by była taka możliwość :)
OdpowiedzUsuńGdzieś już widziałam takie połączenie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba.
Spróbowałabym.
Pozdrowionka :)