Konkurs - wygraj książkę "Wielka księga słoików"



Kochani mam dla was kolejny konkurs. Tym razem do wygrania będą również książki. Mamy dla was 3 egzemplarze świetnej książki z przepisami na przetwory domowe "Wielka księga słoików" Jennifer MacKenzie od Wydawnictwa Laurum

Konkurs trwa od dzisiaj tj. od 27.06.2017 r. do 02.07.2017 r.

Nagrodą jest książka "Wielka księga słoików", mamy dla was 3 takie egzemplarze.

Zadanie konkursowe jest bardzo proste - w komentarzu pod tym postem napisz jaki najbardziej niespotykany dodatek jadłaś/eś w przetworach lub dodawałaś/eś do przetworów domowych. Jedna osoba może udzielić tylko jednej odpowiedzi. 

Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski. 

Zgłoszenia anonimowe powinny zawierać imię, można podać także swojego maila. 

Organizatorem konkursu jestem ja Kulinarna Maniusia a sponsorem nagród jest Wydawnictwo Laurum

Wyniki zostaną podane w osobnym poście do dnia 07.07.2017 roku. 

Po ogłoszeniu wyników będę czekała 5 dni na wasze dane do wysyłki nagród wraz z numerem telefonu dla kuriera. Jeżeli ktoś ze zwycięzców się nie zgłosi to wybierzemy kolejną osobę. Dane wysyłajcie na mojego maila szkodzinska.marzena@gmail.com

Zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie. 

Komentarze

  1. Hmm ciężko jest wybrać i podać taki dodatek bo jedni znają a inni nie i może być to dla nich niespotykany dodatek. Jak dla mnie takim dodatkiem była do niedawna musztarda do ogórków. I szczerze mówiąc bardzo fajnie się komponuje ten dodatek.

    Magdalena Wojtanowicz
    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba najbardziej niespotykany to jak na razie goździki dodane do marynowanych grzybków ;) babcia już słabo widziała i zamiast ziela angielskiego dodała goździki, grzybki smakowały bardzo oryginalnie. Ja często dodaję do różnych słodkich dżemów, zachomikowane i zapomniane gdzieś słodycze, lizaki i karmelowe cukierki(super się sprawdzają przy powidłach). Czekolada, nadziewane czekoladki itp. dodaję do dżemu truskawkowego lub malinowego, bardzo urozmaicają smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ma ma robiła setki przetworów.Takim najbardziej iezwyklym smakiem zawsze były dla mnie gruszki w occie i śliwki w occie z dodatkiem goździków i cynamonu. Wyjątkowy smak i aromat.
    JOLA
    jolunia559@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciężko określić, które z używanych przeze mnie dodatków do przetworów to te nietypowe, ale mogę podzielić się tymi połączeniami, z których byłam bardzo zadowolona. Jako, że jestem słodka dziewczyna, to wspomnę o dżemach. Morela z lawendą, morela z tymiankiem, morela z płatkami migdałów, wiśnie z octem i przyprawami korzennymi, brzoskwinie z rozmarynem, czy z kawą i wanilią. Natomiast ulubione dodatki do przetworów warzywnych, to estragon, chili, curry czy kurkuma. Bardzo lubię kombinować i testować nowe połączenia, dlatego staram się cały czas szukać nowych inspiracji.
    Pozdrawiam,
    Beata M

    OdpowiedzUsuń
  5. Wychowałam się na tradycyjnych przetworach robionych przez mamę dlatego uwielbiam nieco bardziej eksperymentować ze swoimi słoiczkami :) Chociaż akurat do dzisiaj nie mogę wyjść z podziwu jak mama zamieniała poczciwego kabaczka w pysznego ananasa ;) wracając do moich eksperymentów w dżemach często lądują świeże zioła: tymianek, bazylia rozmaryn w dowolnych połączeniach z owocami bo przecież jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Jednak patrząc komentarz wyżej Ameryki nie odkryłam ;D z tym że ja lubię również sięgać do mniej znanych ziół i roślin np. werbeny cytrynowej lub znanej powszechnie jednakowoż niekoniecznie w przetworach anginki czyli geranium.Ta pierwsza ma subtelny, unikalny cytrynowy zapach i aromat który idealnie sprawdza się w słodkich przetworach np w towarzystwie mirabelek. Geranium podobmie, w zestawieniu z gruszką, porzeczkami lub malinami. Zakochałam się też w połączeniu agrestu z liściem laurowym, truskawki z zielonym pieprzem, czarnego bzu z żubrówką, jeżyn z kawą i migdałami. Najdziwniejsza konfitura jaką jadłam to konfitura z buraka w połączeniu z owocami. Pycha! Bardzo chcę spróbować słodkich przetworów z dodatkiem herbat rooibos, yerba mate, earl grey bo skoro można z kawą to czemu nie z herbatą? W przetworach wytrawnych, warzywnych mam sporo do nadrobienia w kwesti smakowych udziwnień ;) dotychczas przygotowałam pomidorki suszone z lawendą, marynatę z papryki i kiwi oraz kapustę kiszoną z żurawiną.

    Ps. jadłam jeszcze jedno baaardzo dziwne połączenie,którego jednak nie radzę powtarzać. Kiedyś w szale słoikowych przygotowań pomyliły się mamie zalewy i dodała do grzybków marynowanych zdaje się taką przeznaczoną do dyni czy gruszek... grzyby na słodko są nie do przyjęcia ;D

    Pozdrawiam.
    Mariola S

    OdpowiedzUsuń
  6. W ubiegłym roku był w naszym ogródku urodzaj śliwek, które przerobiłam na domowe konfitury.Postanowiłam dodać do nich do jednej części kakao a do drugiej porcji czekoladę. Muszę przyznać, że wyszły super smaczne. Pasują do wafli,ciasteczek i ciast.
    Pozdrawiam
    Monika
    ochmonika1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam konfiturę z płatków kwiatu magnolli na dwa sposoby.Do jednej porcji dodałam cukier i sok z cytryny a do drugiej sól i pieprz czyli jedna na slodko a druga na pikantnie. Na razie wypróbowałam na slodko do pączków. Muszę przyznać,że ma bardzo slodki,wyrazisty smak ale jest bardzo dobra.
    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem czy niezwykły ale dla mnie tak to dodatek galaretki do smażonej cukinii. Ja dałam galaretkę pomarańczową i agrestową. Koleżanka nie wyczuła,że to cukinia. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do ciasteczek. Polecam wypróbować.
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  9. Ania B (aneeek1986@o2.pl)1 lipca 2017 09:21

    Najdziwniejsze dodatek to chilli do dżemu ze śliwek

    OdpowiedzUsuń
  10. Ania B (aneeek1986@o2.pl)1 lipca 2017 09:23

    Najdziwniejsze dodatek to chilli do dżemu ze śliwek

    OdpowiedzUsuń
  11. Drzem truskawkowo-bananowy :) Rewelacyjny smak!
    W tradycyjny sposób przygotowywany drzem truskawkowy, a do przesmażanych owoców dodatkowo dorzucam banany! :)
    Bardzo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Ponieważ dość często wyjeżdżam za granicę do pracy to właśnie tam jadłam różne przetwory z naprawdę niespotykanymi wcześniej dodatkami. Oto kilka z nich:
    - musztarda z pomidorów z goździkami
    - papryka marynowana z gałką muszkatołową i estragonem
    - sałatka z ogórków z natką zielonej pietruszki
    - sałatka z czerwonej kapusty z solą, pieprzem, cukrem,octem i smalcem
    - pikantna sałatka z ogórków z ketchupem i pieprzem.
    Pozdrawiam
    Kuchenny świat

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj :) otóż zawsze wydawało mi się to dziwne, ale smakuję obłędnie połączenie:
    dżem - TRUSKAWKI + ROZMARYN
    dżem - MORELA + LAWENDA
    dżem - WIŚNIA + KAKAO + CHILLI
    kiszone CYTRYNY z anyżem i cynamonem
    pozdrawiam, Wiola :)
    w.korzeniowska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Malutkie kiszone marchewki podane z daniem głównym idealnie przełamują smak mięsa. Lekko kwaskowy marchwiowy smak nadaje świeżości danią na talerzu. W dodatku jest to ogromna porcja witamin. Gorąco polecam, Dominika
    domeq14@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Ja proponuję takie połączenia:
    - dżem bananowy z krówkami
    - dżem bananowy z białą czekoladą
    - grillowana papryka w zalewie z dodatkiem cytryny
    - marynowane ogórki z marchewką i miodem
    - marynowane rzodkiewki z sokiem pomarańczowym.
    Polecam. Pozdrawiam Natalia Mi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.