"Lody domowa manufaktura" recenzja książki
Przeczytałam sobie tą książkę dosłownie w dwa wieczory i wiecie co, poszłam do kuchni po lody. Kto z nas ich nie lubi ? lody, sorbety - owocowe, śmietankowe, z orzechami. Lody mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Są po prostu pyszne. I taka jest także ta książka "Lody domowa manufaktura" Davida Lebovitza od Wydawnictwa Pascal. Jest pyszna, pełna wspaniałych przepisów na lody, pełna różnorodnych składników i smaków.
Kiedyś dostępne były lody waniliowe, truskawkowe i czekoladowe. Z czasem powstało ich tyle smaków, że czasami sami nie wiemy, które wybrać. Każdy z nas ma pewnie swoje ulubione, ja kocham waniliowe, owocowe sorbety i miętowe z czekoladą.
Pamiętam, że jako dziecko lód był prawdziwą nagrodą, radością i szczęściem. I tak jest do dzisiaj, przynajmniej dla mnie, ta chwila kiedy jestem tylko ja i mój smak lodów.
Lody domowe to obecnie nic trudnego, mamy maszynkę do lodów i działamy, jak jej nie mamy to i tak możemy bez problemu przygotować ich domową wersję.
Autor zamieścił w przepisach kilka składników, które nie są często używane w produkcji lodów - ser, zioła i warzywa. Jest także kilka fachowych porad dotyczących przygotowania lodów, a także opis sprzętów. No i przepisy - przykładowo lody mleczno-czekoladowe, lody z zielonej herbaty, lody imbirowe, z masła orzechowego, lody z koziego sera, miodowo-lawendowe, z pieczonych bananów, lody gruszkowe z pecorino.
Sorbety - z arbuza, z limonki, z różowego grejpfruta z szampanem, sorbet czereśniowy, malinowy z szampanem, bananowo-borówkowy, czekoladowo-kokosowy.
Granity - granita espresso, truskawkowa, żurawinowa, z mojito, z różowego grejpfruta czy z kiwi.
Sosy i dodatki - słodki gorący karmel, sos z białej czekolady, dulce de leche, sos cytrynowo-karmelowy, kandyzowany ananas, kandyzowana fasola azuki, orzechy nerkowca w miodzie.
Miksy - pralinkowe migdały, maślano-kruche toffi, pralinki owsiane czy trufle z białej czekolady.
Każdy znajdzie coś tutaj dla siebie, a przepisów jest naprawdę sporo. Książka jest bardzo ładnie wydana, oprawiona apetycznie wyglądającymi zdjęciami.
Tytuł - "Lody domowa manufaktura"
Autor - David Lebovitz
Wydawnictwo Pascal
Twarda oprawa, stron 256
Cena - 64,90 zł
Książka idealna dla mojego brata ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Jego książki o lodach!
OdpowiedzUsuńMam The Perfect Scoop i nieustannie mnie inspiruje.
uwielbiam lody ;) ,a ostatnio mój hit smakowy słony karmel ;)
OdpowiedzUsuńNo to tylko czekać na wspaniałe przepisy:)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś okazję próbować domowych lodów. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńWiadomo, są obłędne! Ach, te lody! Gdy ciepło, są idealną ochłodą.
Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do czytania i łapania inspiracji na lodowe szaleństwa :D
Pozdrawiam serdecznie!
Książka bardzo na czasie -:)
OdpowiedzUsuńKsiążka w sam raz na ciepłe dni :) Rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńWspaniała książka! Ja również uwielbiam lody:D
OdpowiedzUsuńja mam takie lody robione przez Babcię porzeczkowo czekoladowe, smak genialny i niezapomniany, tylko szkoda, że przepisu nie zostawiła
OdpowiedzUsuńLody to deser za którym wszyscy przepadają, ciekawa jestem nowych smaków lodowych :)
OdpowiedzUsuńNa lody mamy ochotę zawsze <3 Ale sobie apetytu narobiłyśmy :P
OdpowiedzUsuńAle super, wspaniała książka i bajeczne lody.
OdpowiedzUsuńCiekawa książka, uwielbiam lody :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna książka. Idealna na lato ;)
OdpowiedzUsuńIdealna książka na lato :D Lody to jedne z moich ulubionych słodkości :)
OdpowiedzUsuńJuż od samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie. Marzenko, wywołałaś u mnie ogromną ochotę na lody. Czas wyjąć moją maszynkę do lodów i czas zacząć kręcić lody :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńlody z prażonym kokosem- miodzio ;D
OdpowiedzUsuń