"Wielka księga słoików" recenzja książki
Robicie przetwory domowe w zaciszu własnej kuchni ? Ja robię i tą tradycję i wiedzę na ten temat przekazała mi moja babcia i mama, które także robią przetwory domowe i to w dużych ilościach. Przerabiamy dosłownie wszystko, co się tylko da. Zimą to sama przyjemność otworzyć słoik z pysznym dżemem lub buraczki czy ogórki do obiadu.
Książka "Wielka księga słoików" autorstwa Jennifer MacKenzie od Wydawnictwa Laurum to prawdziwa skarbnica wiedzy i całe bogactwo różnych przepisów.
W książce znajdziecie ponad 250 przepisów - od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy. Przepisy przedstawione w książce nie są skomplikowane, każdy sobie bez problemu poradzi z ich przygotowaniem. Bardzo mi się spodobały przepisy na przetwory z warzyw, bo powiem wam szczerze, że najwięcej przerabiam ogórków, dyni i buraczków. A w książce mamy przykładowo marynowane szparagi, pikantne karczochy, zieloną fasolkę z gorczycą, kiszoną kapustę czerwoną, marchewkowe słupki z koprem, kalafior marynowany w curry, pikantny czosnek marynowany, krążki cebulowe marynowane na słodko i wiele, wiele innych pomysłów na przechowanie warzyw w słoikach.
Są oczywiście także przepisy owocowe - marynowane winogrona, pikantne marynowane brzoskwinie, gruszki marynowane w pięciu przyprawach, marynowane słupki ananasa, korzenne śliwki, marynowane pigwy, wytrawny arbuz marynowany z bazylią i mnóstwo innych propozycji.
Znajdziecie także przepisy na sosy chilli, salsy - salsa brzoskwiniowa z miętą i jalapeno, salsa pomidorowa z czarną fasolą, salsa pomidorowa z chili i pomarańczą, klasyczny sos barbecue i inne. Są także sosy czatnej - wiśniowy sos czatnej, morelowo-imbirowy , kososowo-ananasowy, śliwkowo-pomarańczowy i wiele innych ciekawych propozycji.
Nowością dla mnie są przepisy na relisze i tapenady - np relisz ćwikłowy, ogórkowo gruszkowy, relisz z marchewki i fenkułu czy tapenada pieczarkowa z cytryną. Ostatnim rozdziałem są podróżne po świecie i przetwory i sosy marynowane z całego świata. Naprawdę jest w czym wybierać.
Wiele przepisów - a raczej połączenie smaków mnie zupełnie zaskoczyło ale tak pozytywnie. Z tą książką naprawdę można zaszaleć w kuchni.
Zdecydowanie wam ją polecam.
A tą książkę możecie również wygrać w konkursie na blogu, zajrzyjcie tutaj.
Tytuł - "Wielka księga słoików"
Autor - Jeniffer MacKenzie
Wydawnictwo Laurum
Cena - 49,90 zł
Stron 326, okładka miękka ze skrzydełkami
Bardzo fajna i przydatna książka :) Na konkurs oczywiście zerknę i nawet podam odpowiedź jeśli przyjdzie mi do głowy coś sensownego ;)
OdpowiedzUsuńkolejna ciekawa pozycja :)
OdpowiedzUsuń