14 Piknik Kaszankowy i kaszankowe potyczki kulinarne
Już jest. Relacja z 14 Pikniku Kaszankowego z Masarnią Zawistowski, który odbył się dzisiaj w podbydgowskim Władysławowie. Odbyły się tam także potyczki kulinarne, w których miałam przyjemność uczestniczyć razem z Krzysztofem Leśniewskim z Kuchnia pałucka.
Ja przygotowywałam sałatkę o nazwie Biała Dama a Krzysztof Tort Kanapkowy. Pogoda nam na szczęście dopisała, nie padało i nawet słoneczko wyjrzało zza chmur, jedynym minusem był dość silny wiatr, ale to akurat nam nie przeszkadzało. Przygotowywaliśmy dania z kaszanką od Masarnia Zawistowski. Ja w swoim daniu użyłam kaszanki białej a Krzysiek białej i tradycyjnej czarnej. Bardzo fajnie nam się razem gotowało, Krzysiek to naprawdę świetny facet, świetny kucharz z zamiłowaniem do gotowania. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mieli okazję wspólnie kucharzyć.
Oczywiście podam wam przepis na moją sałatkę - oto ona - Biała Dama.
Składniki:
- opakowanie makaronu - użyłam świderki
- 4 laski białej kaszanki
- 300 g bobu
- pęczek szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- opakowanie mieszanki sałat
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2-3 łyżeczki musztardy Dijon
- czubata łyżka miodu
- łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
dodatkowo
- łyżka masła
- łyżka oleju
- czosnek
- łyżeczka cukru
- sól
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie - all dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy go do miski.
Bób gotujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy.
Ze szparagów odcinamy zgrubiałe końce, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju i podsmażamy szparagi około 10 minut. Przyprawiamy je solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, z kaszanki zdejmujemy skórkę i kroimy ją w kostkę.
Przygotowujemy sos - w misce mieszamy jogurt naturalny z oliwą lub olejem, dodajemy miód, musztardę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek, wszystko razem mieszamy.
Do makaronu dodajemy pokrojone pomidorki, pokrojone na mniejsze części szparagi, ugotowany i obrany bób, sałatę oraz kaszankę. Polewamy sosem i mieszamy.
Smacznego.
Bardzo chciałabym podziękować za możliwość uczestniczenia w tak fajnym wydarzeniu. Mam nadzieję, że dania smakowały. Myślę, że wszyscy się świetnie bawili na pikniku, tym bardziej, że oprócz gotowania i degustacji dań było wiele atrakcji dla małych i dużych oraz fajne konkursy z nagrodami. Można było także zjeść kiełbasę z grilla, kaszankę a także pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem.
O jak miło spędzony dzień:)
OdpowiedzUsuńWspaniale :) Wszystko na pewno było pyszne:)p.s. Piękna wizytówka:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna relacja i widać, że wszyscy zadowoleni :) Super Marzenko :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz gorąco dziękuję za udział w naszym Pikniku Kaszankowym - Twoja sałatka Marzenko była przepyszna!
OdpowiedzUsuńOby więcej tak miłych spotkań ;)
OdpowiedzUsuńAle super piknik!
OdpowiedzUsuńJa właśnie jestem na wakacjach, też byłam wczoraj na podobnym pikniczku połączonym z flomarkiem :)
Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam :)
Buziaki!
Pozdrawiam wyjazdowo :)
Wspaniały piknik. Widać na zdjęciach tę wspaniałą atmosferę. A Wasze wyroby przyciągają wzrok. Wyobrażam sobie jak pysznie wszystko smakowało.
OdpowiedzUsuńMarzenko, Twoja sałatka extra :)
Super wydarzenie, świetnie że wzielas w nim udzial,w idac ze Twoje klimaty ;)
OdpowiedzUsuńO mniam, jakie pyszności ☺
OdpowiedzUsuńI ja tam byłem.
OdpowiedzUsuńI wszystkiego spróbowałem.
Maruda.
ale musiało być fajnie!
OdpowiedzUsuńsałatkę zapisuje do wypróbowania:)
Pysznie się działo ;)
OdpowiedzUsuńsuper impreza :)
OdpowiedzUsuńDziało się :-). Pyszności :-)
OdpowiedzUsuń