Ciasto i pizza z wypiekacza do chleba SD-ZB2512 Panasonic
Witajcie kochani. Cały czas testuję wypiekacz do chleba SD-ZB Panasonic. Robiłam już w nim dżemy, kompoty, piekłam różnego rodzaju chleby a także wyrabiałam ciasto na bułki. Ten wypiekacz ma naprawdę dużo możliwości. Upiekłam w nim również ciasto z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Urządzenie samo wyrobiło ciasto, potem ciasto sobie wyrastało i na koniec się upiekło. Wszystko w jednej maszynie, w zasadzie bez pomocy moich rąk. Ja tylko wsypałam wszystkie składniki i uruchomiłam program.
Składniki:
- 350 ml wody
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 540 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 3 łyżki posiekanych orzechów
Do urządzenia wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, sól i mąkę. Drożdże wsypujemy do pojemnika na drożdże a bakalie do pojemnika na bakalie. Uruchamiamy program 19 - do mieszania i wrastania ciasta. Jak urządzenie skończy swoją pracę uruchamiamy program 18 - pieczenie i czas 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z urządzenia i studzimy.
Takie ciasto świetnie smakuje z kubkiem mleka lub herbatą czy kawą.
W wypiekaczu do chleba również przygotujemy ciasto na pizzę. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do urządzenia i uruchomić program 19 lub program 28 - pizza.
Składniki:
- 260 ml wody
- 560 g maki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 30 g świeżych drożdży
- sos pomidorowy
- kotlety mielone (pozostały mi po obiedzie i postanowiłam je dodać na drugi dzień do pizzy)
- 3 małe cukinie
- 3 pomidory
- 150 g sera żółtego
- świeża bazylia
- kilka pieczarek
- 2 cebule
Do urządzenia wlewamy wodę, dodajemy drożdże, mąkę, cukier i sól oraz oliwę. Uruchamiamy program 19 - wyrabianie i wyrastanie ciasta.
Jak urządzenie skończy swoją pracę wyciągamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy podsmażone pieczarki, plasterki cukinii, pomidorów, kotletów mielonych oraz cebuli. Posypujemy posiekaną bazylią i startym serem żółtym.
Ja swoją pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu do pizzy, który najpierw nagrzałam przez 30 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie położyłam pizzę i piekłam przez 8 minut.
Jeżeli nie macie takiego kamienia to upieczcie pizze na blaszce z piekarnika, temperatura 200 stopni - czas około 30 minut, grzanie góra-dół.
Gotową pizzę udekorowałam listami szczawiu czerwonego, może być także rukola.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńTen wypiekacz bardzo mnie kusi, bo takie cuda pokazujesz z jego użyciem :) Musze zastanowić się nad zakupem :)
OdpowiedzUsuńfajowe to urządzenie :)
OdpowiedzUsuńMam inny wypiekacz, ale ciasto na pizze w nim wyrabiałam, super się sprawdziła maszyna:)
OdpowiedzUsuńApetycznie :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmniam, super :)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńWidzę, że ten wypiekacz ma nieskończone możliwości, coraz bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSuper! Naprawdę ciężko się oprzeć pizzy!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje.
Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować!
Pozdrawiam ciepło! :)
Nie stać mnie na takie urządzenia :(
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś była pizza. Choć robiona tradycyjnie ;)
OdpowiedzUsuńBochenek zabieramy na śniadanie a pizzę na obiad :D
OdpowiedzUsuń