Dżem i kompot z wypiekacza do chleba SD-ZB2512 Panasonic
#experiencefresh #klubpanasonic
Dżem jabłkowo-rabarbarowy
Składniki:
- 600 g jabłek - obranych i wypestkowanych
- 400 g obranego rabarbaru
- 300 g cukru
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy ogryzki. Kroimy w kostkę, rabarbar obieramy i również kroimy w kostkę. Do wypiekacza wkładamy jabłka i wsypujemy połowę cukru, następnie wkładamy rabarbar i wsypujemy resztę cukru. Zamykamy pokrywę i wybieramy program 32 - dżem i nastawiamy czas 1 godzinę i 40 minut. Włączamy start i już. Po podanym czasie otwieramy pokrywę i mamy gotowy dżem. Przechowujemy w lodówce, jeżeli chcemy go dłużej przechować to od razu przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików i zakręcamy, ustawiamy na chwilę do góry dnem.
Dżem morelowy z wanilią
Składniki:
- 1,3 kg moreli
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- sok z 1 cytryny
Do pojemnika wypiekacza wkładamy pokrojone morele. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz wyciskamy sok z cytryny. Uruchamiamy program 32 - dżem, 2 godziny. Po tym czasie dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
W wypiekaczu do chleba przygotujemy także kompot. Wystarczy włożyć ulubione owoce, cukier i wodę, włączyć program nr 33 i uruchamiamy start.
Kompot owocowy
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 4 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 300 ml wody
- 60-80 g cukru
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Jabłka również obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do pojemnika wypiekacza wlewamy wodę, dodajemy owoce, sok z cytryny i cukier. Uruchamiamy program 33, czas 1,5 godziny.
Gotowy kompot podajemy od razu lub zamykamy go w słoiczkach na zimę.
Moja mama dżemy robi w prodiżu :D Nie ma to jak taki uniwersalny sprzet :D
OdpowiedzUsuńNa taki pomysł nigdy bym nie wpadła, aby w wypiekaczu do chleba kompot zrobić 😊
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie dżemy wyglądają smakowicie ;) Muszę si w końcu wziąć za swoje :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, a dżemik i kompot na pewno mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńz takim pomocnikiem życie staje się prostsze :) nie sądzilam, że w wypiekaczu można robić takie cuda :)
OdpowiedzUsuńJabłka i rabarbar - pychota!
OdpowiedzUsuńPo prostu świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie, abym kiedykolwiek miała do czynienia z takim udogodnieniem kuchennym ;)
Tym bardziej mam na nie ochotę.
Rewelacja!
Pozdrawiam cieplutko :)
robiłam konfiturę w moim wypiekaczu, szybko i czystko się robi:)
OdpowiedzUsuńkompot z jabłek i rabarbaru jest przepyszny <3
OdpowiedzUsuńWow jeden sprzęt a tyle funkcji :D
OdpowiedzUsuńFajny sprzęt:)
OdpowiedzUsuńOjej, ten sprzęt po prostu wymiata :)
OdpowiedzUsuńJa też się szykuję do robienia przetworów, ale bardziej się będę koncentrować na ogórkach kiszonych, konserwowych, papryce i może na pomidorach na zupę pomidorową. Myślałam również o czarnym bzie, ale niestety powycinali krzaki i nie ma skąd brać.
OdpowiedzUsuńPomysł bombowy, nie wpadła bym na to :D
OdpowiedzUsuńWielofunkcyjne urządzenie, taki wypiekacz! ale, że dżem...? ;) super sprawa, bo mieszać nie trzeba :D
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałabym, że w wypiekaczu do chleba można dżem przyrządzić! Rewelacyjny patent! Masz superanckie pomysły, Marzenko :)
OdpowiedzUsuńmam automat do chleba od niedawna tylko innej firmy i jestem zachwycona! :) dżemy w tym roku tylko tak robię :) akurat nie robię nigdy za dużo, bo wolę różne smaki więc sprawdza się u mnie idealnie :)
OdpowiedzUsuń