Grillujemy z Henryk Kania
Dzień dobry słoneczka. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na kilka przepisów na grilla. W ostatni weekend zapakowaliśmy się w nasze autko i pojechaliśmy do moich rodziców w Bory Tucholskie. To przepiękne miejsce, pełne zieleni, pełne przestrzeni i spokoju. Mamy lato, więc grillowanie jest niemal obowiązkowe. Bardzo lubimy tak spędzać czas, z rodzinką czy znajomymi. Wykorzystujemy tradycyjne produkty - kiełbasy, kaszanki.
Kładziemy na ruszt to co lubimy, tutaj nie ma ograniczeń, możemy eksperymentować ze smakami i dodatkami. Macie ochotę na coś pysznego ? zapraszam na grilla.
Szaszłyki z ziemniakami
Składniki:
- 6 kiełbasek białych Henryk Kania
- 6 kiełbasek śląskich Henryk Kania
- 1 kg ziemniaków
Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki, wkładamy je do garnka z wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut i odcedzamy. Ziemniaki chwilkę studzimy i kroimy w dużą kostkę.
Kiełbaski śląskie i białe kroimy na kawałki.
Potrzebujemy patyczki do szaszłyków, na przemian nadziewamy kiełbaski i ziemniaki. Szaszłyki kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy, aż kiełbaski się zarumienią wraz z ziemniakami. Trwa to tak średnio od 20-30 minut, wszystko zależy od wysokości w jakiej znajdują się nad żarem. Pozwólmy kiełbasce się wytopić a ziemniaki będą pyszne i chrupiące.
Ważna rzecz - przed włożeniem szaszłyków musimy bardzo dobrze rozpalić grilla. Poczekać, aż węgiel lub brykiet się rozpali i nabierze koloru siwego i cały będzie zajęty żarem. Wtedy mamy pewność, że grill jest dobrze rozgrzany i grillowanie będzie udane.
Kaszanka z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 kg kaszanki Henryk Kania
- 500 g kiszonej kapusty
- pieprz
Kaszankę kroimy w grubsze plastry, zdejmujemy osłonki.
Kawałki kaszanki kładziemy na kawałek folii aluminiowej, nakładamy porcję kiszonej kapusty, posypujemy pieprzem i zawijamy folię. Takie paczuszki kładziemy na rozgrzany grill i dusimy 20 minut.
Jakoś nigdy nie szalałam za kiełbaskami z grilla ale takie ziemniaczki to był zjadła ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grillowane jedzonko, ale niestety w tym roku jeszcze nie miałam okazji tak odpoczywać i kosztować pyszności. Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie
OdpowiedzUsuńNa takiego grilla to bym się wprosila :)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńTo najlepszy, zdrowy i smaczny sposób na spędzane weekendów. Fajnie jest odpocząć na świeżym powietrzu i wcinać potem te smaczne kąski, które się upieką :)
OdpowiedzUsuńSame dobrocie! MNIAM!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia i uściski
świetny pomysł na kaszankę:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności Marzeno. Latem często gilluję- bardzo lubię taką formę spędzania czasu wolnego. I właśnie takie łączenie smaków i grillowanie nie tylko samej kiełbaski czy mięska najbardziej lubię :)
OdpowiedzUsuńU mnie kiełbasa na grillu to podstawa :) Markę znam i lubię !
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńSuper, najbardziej kuszą mnie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillowanie i również wybieram kiełbaski od Henryk Kania.
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się zjeść :)
OdpowiedzUsuńTaką grillowana kaszaneczkę to bym zjadła -:)
OdpowiedzUsuńPyszniutko aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńZ grilla to lubię chleb i ziemniaczki więc na pewno coś bym tam skubnęła u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńKaszanka z kapustką to jest to! Pysznie Marzenko u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńAle grill na wypasie ;) Nabrałam ochoty na grillowanie :)
OdpowiedzUsuńsame pyszności :) ja już czekam weekendu, bo chodzi za mną grillowana kaszaneczka :D
OdpowiedzUsuń