Grzanki ze szparagami i serem korycińskim
Ser koryciński rewelacyjnie smakuje tak po prostu położony na kanapkę, z dodatkiem sałaty, plastrem pomidora czy ogórka. Świetnie pasuje jako dodatek do pizzy czy zapiekanek, sałatek czy różnego rodzaju przystawek. Możemy wykorzystać go na wiele sposobów, smakuje cudownie na zimno jak i na ciepło.
Jakiś czas temu miałam okazję spróbować Ser Koryciński Swojski od Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Wytwarzają oni te pyszne krążki we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin.
Są producentami serów już od pokoleń. Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany metodami tradycyjnymi z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Do wyboru mamy smak naturalny a także sery z dodatkami - z czarnuszką, z chia, ziołami prowansalskimi, z czosnkiem niedźwiedzim, z pomidorem, bazylią i czosnkiem, z czubrycą i kozieradką, z chilli i oregano, z kminkiem, żurawiną, z orzechami włoskimi, z pieprzem kolorowym. Każdy może sobie wybrać swój własny smak.
Ser Koryciński jest lekko wilgotny, możemy w nim zobaczyć dziurki. Jego wygląd i smak zależy od czasu leżakowania, ser 2-4 dniowy jest łagodny w smaku, wilgotny. Po tym czasie nabiera żółtawej barwy i staje się twardszy, oraz staje się bardziej wyrazisty w smaku. Dojrzałą postać sera uzyskujemy po kilku miesiącach leżakowania. Sery są produkowane w kształcie koła i mają charakterystyczną karbowaną powierzchnię. Jeden ser waży od 2,5 do 5 kg.
Próbowaliście już taki ser ? jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, naprawdę warto. Mi on bardzo smakuje, zresztą cała moja rodzinka się nim zajada. Ja najbardziej lubię ser z ziołami prowansalskimi i bazylią oraz żurawiną.
A teraz już zapraszam was na pyszną grzankę.
Składniki:
- kilka kromek chleba
- 2 łyżki musztardy
- szparagi
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 g sera korycińskiego
Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je musztardą.
Szparagi chwilkę obgotowujemy we wrzącej wodzie, ja ułożyłam je na patelni i dodałam pół szklanki wody i chwilkę się gotowały, dosłownie 4 minutki.
Szparagi zawijamy w plasterki szynki i układamy na chlebie. Pomidorki kroimy na pół i również układamy na chlebie. Ser koryciński ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy chleb.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 15-20 minut.
Smacznego.
Fajny pomysł na pyszne grzanki. Czasami też robię, bo lubię smak zapiekanego sera. Muszę spróbować sera korycińskiego.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Marzenko :)
Dziękuje kochana. Przesyłam buziaczki :-)
UsuńWieki nie jadłam takich kanapkowych grzanek :) Te przypieczone pomidorki - z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne grzaneczki :) Na śniadanko idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńMuszę kiedyś dodać szparagi na grzanki, zuper pomysł ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te ich pyszne sery :)
OdpowiedzUsuńw sobotę kupiłam na ryneczku ser koryciński z orzechami, pyszny;)
OdpowiedzUsuńWiesz co, mi chyba wszystkie smakują :-)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńuwielbiam ten ser, a grzanki pierwsza klasa ! :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taką grzankę! Ser palce lizać, bardzo lubię różne sery, a ten jest jednym z najlepszych!
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńBardzo fajny pomysł na grzanki :) Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne grzanki, częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńCoś pysznego, ja poproszę taką jedną grzaneczkę.
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo, częstuj się :-)
UsuńPyszne zapiekanki Marzenko -:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie grzaneczki:)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna propozycja, uwielbiam grzanki!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie kupić ten ser, bo kusisz nim nie pierwszy raz Marzenko :)
Takie grzaneczki to palce lizać ;) :D
OdpowiedzUsuńPyszna grzanka!
OdpowiedzUsuńLetnia, sezonowa. Częstuję się...
Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne grzanki.
OdpowiedzUsuńZjadłoby się nawet na śniadanko.
Uwielbiam.
Domowe najlepsze.
Pozdrawiam z Austrii! :)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda niesamowicie :O
OdpowiedzUsuńBędziemy musieli spróbować w najbliższym czasie :)
wspaniałe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńOd dziś to jest moja ulubiona przekąska :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńwygląda to niesoamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuń