Letnie pierogi ruskie
Pierogi chodziły za mną kilka ładnych dni. Zabierałam się za nie i zabierałam. Skorzystałam wczoraj z dnia wolnego i w końcu je zrobiłam. Przygotowując farsz na pierogi ruskie postanowiłam nieco go wzbogacić i dodałam cukinię i rukolę, wyszły naprawdę pyszne. Zrobiłam je także w innym kształcie niż tradycyjne pierogi.
Zdecydowanie wam polecam ten farsz, jest po prostu wspaniały, wyjadałam go normalnie wprost z miski. Zresztą uwielbiam pierogi i mogłabym je jeść kilka razy w tygodniu z różnymi farszami. Nie za bardzo lubię je tylko robić, niestety zajmuje to troszku czasu, ale czasami warto się poświęcić. Ziemniaki do ciasta i na farsz możecie sobie przygotować dzień wcześniej i schować w lodówce, a na drugi dzień przygotować resztę.
Miłego dnia kochani i życzę smacznego.
Składniki:
ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- około 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
farsz
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g twarogu
- 3 cebule
- 300 g cukinii
- 2 garście rukoli
- sól, pieprz, majeranek
Ciasto - do miski wkładamy ugotowane ziemniaki, tłuczemy je tłuczkiem i następnie dodajemy jajka i mąkę. Na początku dajcie 2 szklanki i w razie potrzeby dosypcie jej więcej. Ciasto wyrabiamy ręcznie dosłownie chwilkę, tak aby składniki się połączyły ze sobą.
Farsz - do miski wkładamy ziemniaki i tłuczemy je tłuczkiem. Dodajemy twaróg.
Na patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą na tarce (duże oczka) cukinię i chwilkę podsmażamy. Na koniec wrzucamy rukolę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek. Mieszamy.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy je na części. Rozwałkowujemy na owalny placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, smarujemy brzegi wodą, nakładamy drugie kółko i zlepiamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz. Ja na końcu zrobiłam jeszcze na każdym pierogu wzorek widelcem.
Pierogi wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut.
Gotowe pierogi podsmażamy na patelni - dodajemy olej i masło, smażymy na rumiano z dwóch stron lub podajemy takie z wody. Ja posypałam jeszcze posiekaną bazylią.
Nigdy nie jadłam klasycznych pierogów ruskich - mama zawsze robiła z ziemniakami i serem i tyle. Ciekawy pomysł na dodanie cukinii do farszu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńSmakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować ciasta z ziemniaków:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jest naprawdę świetne :-)
UsuńJak pierogi to już jestem!
OdpowiedzUsuńNa takie pierożki to ja jestem chętna :) Podkradam porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Aniu :-)
Usuńbardzo fajna wersja tradycyjnego dania! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJa też chcę pierogi:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko wpadaj :-)
UsuńBardzo apetyczne pierożki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPierożki wyglądają niesamowicie. Ja je bardzo lubię ale robię rzadko, bo u mnie w domu nie ma na nich chętnych...
OdpowiedzUsuńOj a za to u mnie chętnych cała masa :-)
UsuńZ pierogami najgorsze jest to, że są dość pracochłonne. Gdyby nie to, to bym mogła jeść często. Pyszne Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Aguś, też bym je częściej robiła :-)
UsuńTakie pierożki by mi się przydały dziś na obiad!
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbowałabym tę propozycję. Ruskie są pyszne! :)
Uwielbiam!
Pozdrawiam serdecznie :)
Dawno nie jadłam pierogów, a co dopiero ruskich, te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Dziękuje bardzo :-)
UsuńA ja wolę tradycyjne ruskie z ziemniakami, twarogiem i cebulką, polane sosikiem smietanowym plus suróweczka.
OdpowiedzUsuńMaruda
P.S. Ale gratuluję pomysłu na modyfikację tradycyjnego przepisu.
tez wole tradycyjne,po co moczyc ciasto przed sklejeniem?jak jest dobre ciasto to pierogi sklejaja sie bez problemu
UsuńTo ciasto akurat lepiej się skleja po posmarowaniu brzegów ciasta wodą, jest inne niż te tradycyjne :-)
UsuńUwielbiam! Takie sposob lepienia bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować- rukolę i cukinie kochamy bardzo;D
OdpowiedzUsuńCieszę się Renatko :-)
UsuńWyglądają pysznie :) Farsz bardzo mi się podoba i z chęcią bym ch spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSmacznie pokombinowałaś Marzenko :)
OdpowiedzUsuńTen farsz jest znakomity!
OdpowiedzUsuńWłaśnie idę na obiad :D
OdpowiedzUsuńThis is really cool!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Black and White Scandinavian Home
Ale pysznie podsmażone :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi dodatkami :-)
OdpowiedzUsuńNo takich pierożków ruskich to jeszcze nie jadłam :) Wyglądają mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńciekawe urozmaicenie klasyki :)
OdpowiedzUsuńSuper te pierogi wyglądają :)
OdpowiedzUsuń