Placki ziemniaczane z warzywami i serem


Dzień dobry słoneczka. Mamy w końcu piątek i weekend. Wyczekany, upragniony odpoczynek. Za oknem upały, duchota, no w końcu lato. Ale momentami jest zbyt duszno, przynajmniej dla mnie. Ale upały wcale mnie nie wyganiają z kuchni, cały czas tam szaleje pośród moich szafek, urządzeń i piekarnika. 

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w walce z Szefem Kuchni. Jest to już runda 2 - "wszyscy na jednego". Stare porzekadło mówi - co dwie głowy to nie jedna, więc ja zaprosiłam do pomocy w kucharzeniu moich chłopaków, męża i syna. Być może razem pokonamy Szefa Kuchni, kto wie. Postawiliśmy na proste i łatwe danie, a jakie pyszne zarazem. Mąż zajął się ziemniakami, syn warzywami a ja resztą. Już teraz śmiało mogę stwierdzić - my tu rządzimy. 


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- olej do smażenia placków

- 2 małe cukinie
- kilka pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser żółty w plastrach (od MSM Mońki)

- szczypiorek do posypania placków


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę również obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki z cebulą miksujemy - ja użyłam do tego mojego Thermomixa. Dodajemy jajko, mąkę, płatki owsiane oraz sól i ponownie miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. 

Rozgrzewamy patelnię z olejem, łyżką nakładamy porcję ciasta formując placki, smażymy je na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je na talerz.

Cukinie kroimy w plastry, pieczarki również. Podsmażamy je chwilkę na patelni. Pomidorki kroimy na plasterki. 

Blaszkę do pieczenia (z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy placki. Na każdym placku układamy pieczarki, plasterki cukinii, pomidorków. Dodajemy plasterki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowe placki przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem. 




Komentarze

  1. Placki ziemniaczane lubię i często jem. Z serem żółtym są bardzo treściwe 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki,choć z serem jeszcze nigdy nie jadłam😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam! Jakie pyszne placuszki.
    Bardzo mi się podobają. Rewelacyjne! :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki już nie jadłam placków ziemniaczanych. Musze nadrobić zaległości, bo narobiłaś mi strasznej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, placków w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego wydania placków jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, a te wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna propozycja na placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie, same pyszności tu wynajduję - tego też nie omieszkam się spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa propozycja. Ja robię coś podobnego ale z pieczarkami i serem. Pycha i są sycące!

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki ziemniaczane biorę w każdej wersji! Pysznie to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedyś robiłam takie zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co prawda u nas zawsze są na słodko ale taka wersja też nam się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne placuszki z chęcią bym takie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale super! W plackach przemycone warzywa- no mi się podoba :) jestem jak najbardziej za!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.