Klopsiki z bakłażanem
Dzień dobry kochani. Ale dzisiaj pospałam, obudziłam się wcześniej, ale za oknem było bardzo pochmurno, więc jeszcze schowałam się pod kołderkę. Jak się obudziłam dwie godziny później to pogoda uległa zmianie i przedziera się słoneczko. Niech świeci cały dzień.
Wczoraj nasmażyłam klopsików, więc dzisiaj mogę zająć się czymś innym niż gotowanie, chociaż jak siebie znam to coś wymyślę. Takie klopsy można wykorzystać na wiele sposobów, dodajcie ryż, ziemniaki, surówkę, sos pomidorowy i makaron, wykorzystajcie na kanapki lub zamroźcie na potem. Można przygotować ich znacznie więcej, potem szybko można przygotować pyszny obiad.
Miłej soboty kochani i dużo uśmiechu i słoneczka. Aaaa i jeszcze wszystkiego naj dla wszystkich chłopaków, dziś jest wasz dzień.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 bułka pszenna
- 100 ml mleka
- pół słoiczka kawioru z bakłażana Proeco
- pół łyżeczki chilli Proeco
- pół łyżeczki czosnku Proeco
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mięso przekładamy do miski. Bułkę łamiemy na kawałki i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut i dodajemy do mięsa. Dodajemy kawior z bakłażana, chili i czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko razem i formujemy małe kotleciki.
Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy kotleciki na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy z ziemniakami, ryżem, ulubioną surówką lub sosem. Takie kotleciki super będą się prezentowały również jako dodatek na kanapki.
Smacznego.
Chciałabym was zachęcić do spróbowania produktów Proeco. Mają naprawdę świetne koncentraty warzywne, musztardy, chrzan, ćwikłę, kawior z bakłażana czy żurawinę oraz konfiturę z czerwonej cebuli. Wystarczy dodać naprawdę niewielką ilość do dania, aby wzbogacić jego smak. Są produkowane z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych dodatków, wypełniaczy czy ulepszaczy. Ja te produkty używam od dawna i szczerze je wam polecam.
Ja dodaje je do zup, do sosów, do marynat mięsnych, do mięs, pasztetów czy past na kanapki.