Gofry wytrawne z serkiem i warzwami
Pyszny pomysł na ciekawe i inne śniadanie. Jako, że mamy dzisiaj 1 wrzesień i tak naprawdę rozpoczynamy rok szkolny - co prawda mój Junior idzie do szkoły dopiero w poniedziałek, to ja dzisiaj z tej okazji postanowiłam przygotować super śniadanie. Czy robiliście kiedyś gofry w formie kanapkowej ? ja w sumie pierwszy raz, ale nie ostatni, bo ten sposób bardzo nam zasmakował.
Ja przygotowałam gofry z serkiem kanapkowym i dodałam sałatę, pomidora i ogórka, ale również super się sprawdzi wędlina, ser żółty czy twaróg i inne dodatki. Przygotujcie swoim pociechom takie śniadanko. Tak naprawdę takie gofry możecie zapakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, włożyć je do pudełka i już. Z pewnością na przerwie z miłą chęcią zjedzą taki posiłek.To ja wam życzę cudownego dnia i smacznego.
Składniki:
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 170 g mąki pszennej
- 40 ml oleju
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju do posmarowania gofrownicy
- dodatki - sałata, serek kanapkowy, ogórek, pomidor
Do miski wbijamy jajko i ubijamy je trzepaczką lub mikserem. Wystarczy chwilka. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę, oraz olej, szczyptę proszku do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy ją lekko olejem za pomocą pędzelka. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy gofry. Z podanych składników mi wyszło 6 sztuk gofrów, w sam raz na śniadanie.
Upieczone gofry układamy na kratce, aby przestygły. Następnie układamy na nich po listku sałaty, smarujemy serkiem kanapkowym, dodajemy ogórka i pomidora.
Smacznego.
Gofry... jak dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie Marzenko. U mnie dziś gofry na obiadek - ale w wersji słodkiej - dzieci sobie zażyczyły ;)
OdpowiedzUsuńNa słodko są równie pyszne :-)
UsuńSuper śniadanie, muszę chyba zainwestować w gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto :-)
Usuńrobiłam takie, pyszne są. Muszę do nich wrócić;)
OdpowiedzUsuńDawno już gofrów nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, już zrobiłam i zjadłam z wielkim apetytem :). Od jakiegoś czasu widuję u blogerów gofry wytrawne, ale dopiero dziś je zrobiłam. Dodałam po więcej niż szczypcie soli, pieprzu i proszku. A od siebie sporo zielonej czubrycy. To moja ulubiona przyprawa :). Gofry wyszły pyszne :). Dwa zjadłam z dodatkami a ten trzeci już bez, bo nie sposób było nie zjeść. Były takie aromatyczne i bardzo chrupiące :). Dziękuję za przepis i pozdrawiam Cię serdecznie :).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę kochana, że smakowały. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńGofry wytrawne jadłam tylko raz! Muszę je powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
U mnie zawsze gofry na słodko, chętnie bym spróbowała Twojej wersji. :-)
OdpowiedzUsuńAguś zapraszam :-)
UsuńChyba czegoś takiego właśnie poszukiwałam.
OdpowiedzUsuńLubię gofry, a na wytrawnie jeszcze ich nie jadłam!
Jestem bardzo ciekawa tego smaku.
Szkoda, że nie znałam wcześniej ich nie znałam.
Pozdrawiam piątkowo :)
Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie skosztuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Aniu, są pyszne :-)
UsuńBardzo fajna propozycja na śniadanko Marzenko :D
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł, naprawdę mi się podoba ta wersja, gofry na słodko już mi się znudziły:-)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
UsuńLubię wytrawne gofry. Cudny talerzyk -:)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj jem gofry na śniadanie i zawsze wygrywa u mnie wersja na słodko ^_^
OdpowiedzUsuńZaintrygowała mnie ta wytrawna wersja i chyba się w końcu na takie skuszę :))
Koniecznie, ta wersja jest równie pyszna jak słodka :-)
UsuńTrzeba spróbować innych gofrow niż tradycyjne.
OdpowiedzUsuńWięc do roboty.....
Maruda
Koniecznie, bo są pyszne :-)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWytrawnych gofrów nigdy nie jadłam :) Na takie śniadanie bardzo chętnie bym się skusiła, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńNie jadłam jeszcze takich gofrów, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńmoja maszynka stoi i się kurzy, chyba czas ją wykorzystać;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
Świetny pomysł. Pewnie nie tylko dzieci się na takie gofry skuszą. Sama chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSuper takie gofrowe kanapki :D Lubimy dodawać pleśniowy ser do nich :)
OdpowiedzUsuń