Gofry wytrawne z serkiem i warzwami


Pyszny pomysł na ciekawe i inne śniadanie. Jako, że mamy dzisiaj 1 wrzesień i tak naprawdę rozpoczynamy rok szkolny - co prawda mój Junior idzie do szkoły dopiero w poniedziałek, to ja dzisiaj z tej okazji postanowiłam przygotować super śniadanie. Czy robiliście kiedyś gofry w formie kanapkowej ? ja w sumie pierwszy raz, ale nie ostatni, bo ten sposób bardzo nam zasmakował. 
Ja przygotowałam gofry z serkiem kanapkowym i dodałam sałatę, pomidora i ogórka, ale również super się sprawdzi wędlina, ser żółty czy twaróg i inne dodatki. Przygotujcie swoim pociechom takie śniadanko. Tak naprawdę takie gofry możecie zapakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, włożyć je do pudełka i już. Z pewnością na przerwie z miłą chęcią zjedzą taki posiłek.
To ja wam życzę cudownego dnia i smacznego.



Składniki:

- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 170 g mąki pszennej
- 40 ml oleju
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta proszku do pieczenia

- łyżeczka oleju do posmarowania gofrownicy

- dodatki - sałata, serek kanapkowy, ogórek, pomidor


Do miski wbijamy jajko i ubijamy je trzepaczką lub mikserem. Wystarczy chwilka. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę, oraz olej, szczyptę proszku do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.

Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy ją lekko olejem za pomocą pędzelka. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy gofry. Z podanych składników mi wyszło 6 sztuk gofrów, w sam raz na śniadanie.

Upieczone gofry układamy na kratce, aby przestygły. Następnie układamy na nich po listku sałaty, smarujemy serkiem kanapkowym, dodajemy ogórka i pomidora.
Smacznego.




Komentarze

  1. Gofry... jak dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanie Marzenko. U mnie dziś gofry na obiadek - ale w wersji słodkiej - dzieci sobie zażyczyły ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super śniadanie, muszę chyba zainwestować w gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam takie, pyszne są. Muszę do nich wrócić;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już gofrów nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, już zrobiłam i zjadłam z wielkim apetytem :). Od jakiegoś czasu widuję u blogerów gofry wytrawne, ale dopiero dziś je zrobiłam. Dodałam po więcej niż szczypcie soli, pieprzu i proszku. A od siebie sporo zielonej czubrycy. To moja ulubiona przyprawa :). Gofry wyszły pyszne :). Dwa zjadłam z dodatkami a ten trzeci już bez, bo nie sposób było nie zjeść. Były takie aromatyczne i bardzo chrupiące :). Dziękuję za przepis i pozdrawiam Cię serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę kochana, że smakowały. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Gofry wytrawne jadłam tylko raz! Muszę je powtórzyć :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie zawsze gofry na słodko, chętnie bym spróbowała Twojej wersji. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba czegoś takiego właśnie poszukiwałam.
    Lubię gofry, a na wytrawnie jeszcze ich nie jadłam!
    Jestem bardzo ciekawa tego smaku.
    Szkoda, że nie znałam wcześniej ich nie znałam.
    Pozdrawiam piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajna propozycja na śniadanko Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ekstra pomysł, naprawdę mi się podoba ta wersja, gofry na słodko już mi się znudziły:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię wytrawne gofry. Cudny talerzyk -:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zazwyczaj jem gofry na śniadanie i zawsze wygrywa u mnie wersja na słodko ^_^
    Zaintrygowała mnie ta wytrawna wersja i chyba się w końcu na takie skuszę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, ta wersja jest równie pyszna jak słodka :-)

      Usuń
  15. Trzeba spróbować innych gofrow niż tradycyjne.
    Więc do roboty.....
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  16. Wytrawnych gofrów nigdy nie jadłam :) Na takie śniadanie bardzo chętnie bym się skusiła, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam jeszcze takich gofrów, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. moja maszynka stoi i się kurzy, chyba czas ją wykorzystać;)
    pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł. Pewnie nie tylko dzieci się na takie gofry skuszą. Sama chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super takie gofrowe kanapki :D Lubimy dodawać pleśniowy ser do nich :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.