Jesienna owsianka pieczona


Co przygotować na pyszne, zdrowe i syte śniadanie ? oczywiście owsiankę. Latem kocham owsianki przygotowywane na szybko, z owocami czy jogurtem. Teraz, gdy poranki są chłodniejsze a za oknem jest jeszcze szaro, zdecydowanie wybieram owsianki pieczone. Uwielbiam ich smak. Do takiej owsianki świetnie pasują śliwki, jabłka czy gruszki. Polecam zamrozić sobie porcję śliwek, zimą wystarczy wyjąć z zamrażalnika i już. Za oknem pochmurno o zapowiadają deszcz, a ja zajadam się właśnie takimi pysznościami. Miłej niedzieli kochani. 


Składniki:

- 40 g płatków jęczmiennych
- 110 ml mleka roślinnego - u mnie kokosowe
- 1-2 śliwki
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu


Płatki zalewamy mlekiem roślinnym, ja akurat miałam pod ręką kokosowe, ale możecie użyć innego - np. ryżowego czy sojowego. Dodajemy miód, cynamon i pokrojone śliwki, wszystko razem mieszamy.

Przekładamy wszystko do naczynia do zapiekania. Ja swoją owsiankę zapiekłam w mini garnku żeliwnym od Ballarini. Mini garnek ma pojemność 250 ml i danie przygotowane w takim garnku wystarczy dla jednej osoby, tak więc teraz mogę sobie zapiekać owsiankę tylko dla siebie. Garnek pasuje do wszystkich kuchenek i piekarników a przygotowane w nim dania długo utrzymują ciepło. Jak dla mnie super, poza tym jest w moim ukochanym czerwonym kolorze. Oczywiście można w nim przygotować także inne dania - zapiekanki, gulasze czy zupy a także od razu podać jedną porcję w takim naczyniu, które na stole prezentuje się okazale i bardzo estetycznie.

Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut.
Smacznego.





Komentarze

  1. Owsianka a raczej jęczmienianka musiała smakować cudnie, uwielbiam zapiekane wersje śniadań ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką owsiankę miałabym ochotę :) Idealna na śniadanko :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię owsiankę tradycyjną w formie "surówki piękności" z owocami. Ale Twoja propozycja, żeby zapiec... bardzo mnie zainteresowała. To takie śniadanie na ciepło. Super, Marzenko. Miłej, słonecznej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu spróbuj, taka owsianka smakuje wspaniale :-) miłego wieczorku :-)

      Usuń
  4. za owsianką nie przepadam, ale zdjęcia takie że zjadłabym od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpadłabym na takie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, nigdy nie robiłam pieczonej owsianki! Muszę spróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pieczone owsianki. Są po prostu idealne w chłodne dni jak dziś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je teraz uwielbiam, od razu dzień staje się lepszy :-)

      Usuń
  8. Cudowna :) Uwielbiam zajadać owsianki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. owsianka jest na tyle uniwersalna, że i latem i jesienią/zimą się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pysznie i jak ładnie podane Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem Ci, że takie owsianki pieczone są najlepsze.
    Wyglądają zawsze rewelacyjnie. Po prostu piękne i pyszne!
    No i ten smak...
    Pozdrawiam :)


    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niezwykle apetycznie, dlatego czym prędzej zrobiłem je dla swoich dzieci. Dodatkowo, żeby niejadki zjadły, udekorowałem je w fantazyjne wzory. No właśnie, a Wy jak przekonujecie maluchy do jedzenia? Też dekorujecie na słodko? Jeśli tak, to gdzie kupujecie produkt? Ja korzystam najczęściej z https://dlasmaku.com.pl/ Konieczne podpowiedzcie mi co nieco na temat strategii wykorzystywanych na maluchach. Oczywiście, dla ich dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie pieczone owsianki, a już zwłaszcza w jesienną pogodę :) Muszę sobie ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ma nic piękniejszego niż wstać rano na ciepłe śniadanie składającej się z takiej owsianki <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.