Jesienne leczo z kabanosami
Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj chciałabym was zaprosić na pyszne, syte, rozgrzewające i bardzo jesienne danie. Moja rodzinka uwielbia takie dania i jesienią dość często takie robię na obiad. Gotuje duży garnek pełen pyszności, który wystarczy co najmniej na dwa dni. Czasami wszystko zostaje zjedzone, gdy na leczo wpadną jeszcze jacyś niezapowiedziani goście. Pogoda za oknem zdecydowanie się poprawiła, ja co prawda jeszcze przeziębiona, ale jest już lepiej. Kuruję się domowymi sposobami, domowe malinki, sok z kwiatu bzu, miodek i czosnek. Nie dam się zarazkom, szkoda czasu na chorowanie.
Miłego dnia kochani i dużo uśmiechu.
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 4 papryki żółte
- 200 g dyni
- 400 g cukinii
- 3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- 400 g kiełbasy
- opakowanie kabanosów Maestro Henryk Kania - u mnie smak pikantny Piri Piri
- 5 pomidorów
- puszka pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- szczypta chilli
Papryki kroimy na kawałki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kostkę - ja miałam małą cukinię i jej nie obierałam. Pomidory kroimy na kawałki, czosnek na plasterki. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody oraz wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni, na koniec wrzucamy pokrojone kabanosy i mieszamy. Dodajemy wędlinę do warzyw.
Na koniec gotowania dorzucamy odsączoną fasolę i pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie chilli. Podajemy z bagietką lub chlebem.
Smacznego.
Leczo... świetna potrawa na jesień ;)
OdpowiedzUsuńPyszne leczo :) Idealne na jesienne dni
OdpowiedzUsuńLeczo u nas króluje już od połowy sierpnia, na stole ;)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Idealne na rozgrzanie w chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńLubię kabanosy, a leczo z nimi na pewno pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńjesienią chętnie jem takie dania :)
OdpowiedzUsuńDużo zdrówka :) A leczo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie dania pełne smaku,ale odrzucilabym kabanosa,jakoś za nim nie przepadam. Nie mówię, że nie jem w ogóle, ale jeśli mam coś innego do wyboru to kabanos zostaje na boku ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne leczo :) Super :)
OdpowiedzUsuńTak, tak leczo chętnie, wraz z wszelkimi nowymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńMmmm...ale pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńO proszę, nigdy nie dawałam dyni do leczo - muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu mega apetycznie! I dużo zdrówka dla Ciebie :*
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńna jesień choć raz leczo muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:) Ja też czasem gotuję leczo z kabanosami, pycha:)
OdpowiedzUsuń