Jesienne leczo z kabanosami


Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj chciałabym was zaprosić na pyszne, syte, rozgrzewające i bardzo jesienne danie. Moja rodzinka uwielbia takie dania i jesienią dość często takie robię na obiad. Gotuje duży garnek pełen pyszności, który wystarczy co najmniej na dwa dni. Czasami wszystko zostaje zjedzone, gdy na leczo wpadną jeszcze jacyś niezapowiedziani goście. Pogoda za oknem zdecydowanie się poprawiła, ja co prawda jeszcze przeziębiona, ale jest już lepiej. Kuruję się domowymi sposobami, domowe malinki, sok z kwiatu bzu, miodek i czosnek. Nie dam się zarazkom, szkoda czasu na chorowanie. 
Miłego dnia kochani i dużo uśmiechu.

Składniki:

- 4 papryki czerwone
- 4 papryki żółte
- 200 g dyni
- 400 g cukinii
- 3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- 400 g kiełbasy
- opakowanie kabanosów Maestro Henryk Kania - u mnie smak pikantny Piri Piri
- 5 pomidorów
- puszka pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- szczypta chilli

Papryki kroimy na kawałki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kostkę - ja miałam małą cukinię i jej nie obierałam. Pomidory kroimy na kawałki, czosnek na plasterki. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody oraz wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni, na koniec wrzucamy pokrojone kabanosy i mieszamy. Dodajemy wędlinę do warzyw.

Na koniec gotowania dorzucamy odsączoną fasolę i pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie chilli. Podajemy z bagietką lub chlebem.
Smacznego.



Komentarze

  1. Leczo... świetna potrawa na jesień ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne leczo :) Idealne na jesienne dni

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo u nas króluje już od połowy sierpnia, na stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) Idealne na rozgrzanie w chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię kabanosy, a leczo z nimi na pewno pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. jesienią chętnie jem takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dużo zdrówka :) A leczo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam takie dania pełne smaku,ale odrzucilabym kabanosa,jakoś za nim nie przepadam. Nie mówię, że nie jem w ogóle, ale jeśli mam coś innego do wyboru to kabanos zostaje na boku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, tak leczo chętnie, wraz z wszelkimi nowymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O proszę, nigdy nie dawałam dyni do leczo - muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda po prostu mega apetycznie! I dużo zdrówka dla Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
  12. na jesień choć raz leczo muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis:) Ja też czasem gotuję leczo z kabanosami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.