Klopsiki z bakłażanem


Dzień dobry kochani. Ale dzisiaj pospałam, obudziłam się wcześniej, ale za oknem było bardzo pochmurno, więc jeszcze schowałam się pod kołderkę. Jak się obudziłam dwie godziny później to pogoda uległa zmianie i przedziera się słoneczko. Niech świeci cały dzień. 
Wczoraj nasmażyłam klopsików, więc dzisiaj mogę zająć się czymś innym niż gotowanie, chociaż jak siebie znam to coś wymyślę. Takie klopsy można wykorzystać na wiele sposobów, dodajcie ryż, ziemniaki, surówkę, sos pomidorowy i makaron, wykorzystajcie na kanapki lub zamroźcie na potem. Można przygotować ich znacznie więcej, potem szybko można przygotować pyszny obiad.
Miłej soboty kochani i dużo uśmiechu i słoneczka. Aaaa i jeszcze wszystkiego naj dla wszystkich chłopaków, dziś jest wasz dzień.


Składniki:

- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 bułka pszenna
- 100 ml mleka
- pół słoiczka kawioru z bakłażana Proeco
- pół łyżeczki chilli Proeco
- pół łyżeczki czosnku Proeco
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Mięso przekładamy do miski. Bułkę łamiemy na kawałki i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut i dodajemy do mięsa. Dodajemy kawior z bakłażana, chili i czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko razem i formujemy małe kotleciki. 

Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy kotleciki na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy z ziemniakami, ryżem, ulubioną surówką lub sosem. Takie kotleciki super będą się prezentowały również jako dodatek na kanapki. 
Smacznego. 

Chciałabym was zachęcić do spróbowania produktów Proeco. Mają naprawdę świetne koncentraty warzywne, musztardy, chrzan, ćwikłę, kawior z bakłażana czy żurawinę oraz konfiturę z czerwonej cebuli. Wystarczy dodać naprawdę niewielką ilość do dania, aby wzbogacić jego smak. Są produkowane z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych dodatków, wypełniaczy czy ulepszaczy. Ja te produkty używam od dawna i szczerze je wam polecam. 
Ja dodaje je do zup, do sosów, do marynat mięsnych, do mięs, pasztetów czy past na kanapki. 



Komentarze

  1. Marzenko u mnie też słonko świeci, choć rano była duża mgła. Pyszne danie dzisiaj serwujesz 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko piękne stylistyka zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. klopsiki to zawsze świetny pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ich produkty! A Twoje klopsiki musiały być niesamowicie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :-) używam już od 2 lat :-) a klopsy wyszły pyszne :-)

      Usuń
  5. Nie słyszałam jeszcze o takiej firmie. Muszę zerknąć na półki. Klopsiki wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Klopsików z bakłażanem nie jadłam, warte spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne klopsiki :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś fajnego, coś nowego i zapowiada sie na coś pysznego;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe dodatki do tych klopsików :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny, nowy pomysł na inną wersję klopsików. Bardzo ciekawy przepis. Marzenko, chętnie zjadłabym, wiec tym bardziej mnie kusi, żeby takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. klopsiki pierwsza klasa :) ciekawy dodatek z tym kawiorem z bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.