Pieczona cukinia z bułką tartą
Bardzo lubię cukinię i w zasadzie sięgam po nią przez cały rok. Teraz pojawia się ona u mnie dość często, kupuje na targu u jednego gospodarza jeszcze taką malutką. Ma on jej naprawdę dużo, obrodziła w tym roku bardzo. Cukinię dodaje do wielu dań, do zup, sosów, sałatek. Lubię ją usmażyć na patelni obtoczoną w bułce tartej. Dzisiaj mam dla was nieco inny sposób przygotowania cukinii, upiekłam ją po prostu w piekarniku. Wyszły takie ala frytki, pyszne i chrupiące. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. Miłego dnia kochani.
Składniki:
- 4 małe cukinie
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy (od Woj-Len)
Cukinię kroimy na kawałki, ja pokroiłam na takie grubsze paski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy łyżkę mleka, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy widelcem. Wkładamy pokrojoną cukinię i mieszamy, tak aby dokładnie się pokryła jajkiem.
Na talerz wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy każdy pasek cukinii.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, układamy paski cukinii.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut, następnie przekładamy paski na drugą stronę (w razie potrzeby dodajcie odrobinę oleju przy przekładaniu) i pieczemy kolejne 10 minut - pod koniec pieczenia włączcie funkcję termoobiegu, aby cukinia się zarumieniła.
Taką cukinię możemy podać jako dodatek do obiadu, lub jako danie główne.
Smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie 😊Też używam oleju rzepakowego, bardzo go lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :-)
UsuńCiekawy pomysł na cukinię :)
OdpowiedzUsuńfajne, jak frytki :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
UsuńUwielbiam cukinię :) Pysznie wyglądają te frytki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nigdy nie piekłam cukinii w panierce :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu, w takim razie spróbuj koniecznie :-)
UsuńSuper pomysł! W takiej wersji cukinii jeszcze nie jadłam - wygląda jak frytki :D
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńTeraz cukinia jest najlepsza.
Oj tak Aniu i trzeba z tego korzystać :-)
UsuńMega przepis, dziękuje bardzo za podzielenie się z nami
OdpowiedzUsuńWydaje się wspaniałą przekąską!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chrupiące dania z cukinią w roli głównej.
To naprawdę wygląda smakowicie.
Pozdrawiam :)
Są pyszne :-) pozdrawiam :-)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta wersja cukinii.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Ewo :-)
UsuńŚwietny sposób na cukinię :D U mnie najczęściej jest ona w krążkach z bułka tartą z patelni :)
OdpowiedzUsuńIwonko ja też często robię z patelni, ale te z piekarnika są świetne :-)
Usuńbardzo lubię te paluszki! Chyba sobie jutro takie upiekę!
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńZ fajnym dipem to jest dopiero pychotka :D
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne, zrobię takie i ja
OdpowiedzUsuńSmacznego Ewuś :-)
UsuńSmakowita przekąska :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię w tej postaci!
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda, szkoda, że nie mogę bułki tartej.
OdpowiedzUsuńZnam taki przepis,pycha☺
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Idealna przekąska na letnie dni :) na pewno chętnie go spróbuję
OdpowiedzUsuń