Sos z pomidorów i cukinii
Dzień dobry kochani. Ja już niestety po urlopie i dzisiaj wracam do pracy. Te dwa dni wolnego były bardzo pracowite. Robiłam pierwsze porcje sosu pomidorowego na zimę i pierwsze porcje powideł. Zimą taki sosik przyda się do zup, do makaronu, do zapiekanek i wielu innych dań. Ciąg dalszy zamykania darów lata w słoiczki. Taki sos robię już od wielu lat, zawsze duże ilości. Za oknem pochmurno, a ja się zbieram i lecę do pracy. Zostawiam wam przepis, naprawdę warto taki sosik sobie zrobić na zimę. Miłego dnia.
Składniki:
- 2 kg pomidorów - u mnie lima
- 2 kg cukinii
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu - u mnie z czerwonego wina
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy
Wykonanie:
Pomidory myjemy. Kroimy razem ze skórką na kawałki. Dodajemy obraną i wydrążoną cukinię. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem godzinę. Następnie sos studzimy, najlepiej, aby nie miksować blenderem gorących potraw bo tępią się wtedy noże - przynajmniej w moim blenderze. Ja najczęściej używam pomidorów Lima, ale możecie dać także inne. Jak już sos przestygnie to miksujemy dokładnie blenderem. Ponownie wstawiamy na mały gaz. Dodajemy przyprawy, ocet, cukier i dalej gotujemy tak 1-1,5 godziny, aż sos zgęstnieje. Najlepiej położyć na garnek przykrywkę - ale nie do końca zamykać tylko uchylić bo sos będzie chlapał. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Taki sos musimy pasteryzować - do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i ustawiamy słoiki. Wody powinno być tak do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy na średnim ogniu tak 30-40 minut. Następnie słoiki wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Chowamy do spiżarni.
Zimą taki sos możemy wykorzystać do makaronu, ryżu, warzyw, innych sosów mięsnych lub dodać do zup.
Pyszny sosik :) Nie ma to jak domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak kochana :-)
Usuńi do leczo i makaronu, mniam:)
OdpowiedzUsuńNie robię nic z pomidorów, ale podoba mi się takie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńAniu ja co roku przerabiam kilka kilogramów :-)
UsuńGenialny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. A zrobiony samodzielnie jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńOj tak, smakuje wyjątkowo :-)
UsuńMarzenko uwielbiam takie sosiki:)
OdpowiedzUsuńjuż pomału kończę zaprawianie i mam już trochę dość, to zimą będzie jak znalazł:)
buziaki
Renatko ja w tym roku znacznie mniej robiłam, jakoś tak brak czasu, teraz ruszam na całego :-)
UsuńZdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
OdpowiedzUsuńNigdy się nie spotkałam z taką wersją tego sosiku.
Świetna propozycja.
Pozdrowionka popołudniowe :)
Najlepsze domowe przetwory. Jak ja lubię kiedy wyjmuję w zimie zrobione przeze mnie przetwory. U mnie teraz też pomidory są "na tapecie". Serdecznie Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kochana :-)
UsuńDo makaronu będzie jak idealny :D Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku skupiłam się na ogórkach, bo poważnie obrodziły i już mi zapału brakuje na dalsze przetwory. Ale sosik zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuńA ja ogórków wcale nie robiłam, możemy się powymieniać :-)
UsuńUwielbiam takie sosy! Najlepsze z makaronem :))
OdpowiedzUsuńSuper sos, na pewno będzie pasować do wielu dań :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńRobie z cukinii, jest przepyszny i niezastapiony
OdpowiedzUsuńUwielbiamy sosy pomidorowe na zimę :)
OdpowiedzUsuńSą pyyyyszne :-)
UsuńZ pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńTaki sos fantastycznie smakuje w zimie!
OdpowiedzUsuńTak, jest najlepszy :-)
UsuńŚwietny sosik!!! Uwielbiam takie "lato zamknięte w słoiku" :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńUwielbiam takie sosy! Jestem przeciwniczką kupnych, a domowe zjem chętnie! Muszę taki zrobić i to z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńNa zimę jak znalazł :) jeszcze takich sosów nie robiłam, dziękuję za przepis Marzenko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe sosy :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku robiłam ketchup z cukinii :) pyszne :)
OdpowiedzUsuńRobimy dużo takich sosów :D Właśnie chyba już ostatnią partię zawekowałyśmy :D
OdpowiedzUsuń