Tarta z owocami - galette
Taką tartę jadłam ostatnio w przytulnej knajpce, gdzie spotkałam się z przyjaciółką na pogaduszki i kawkę. Tarta była z figami i gruszką, podana na ciepło z gałką lodów. Jejku jakie to było pyszne. Tak więc przygotowałam podobną tartę z owocami. Galette bo taka jest jej nazwa to ciasto kruche i dowolne nadzienie. Jest tak naprawdę bardzo szybka i łatwa do zrobienia, po prostu zagniatamy ciasto, schładzamy je, rozwałkowujemy i dodajemy owoce, zawijamy do środka brzegi ciasta i pieczemy. A jak smakuje, po prostu mniam. Nie można się jej oprzeć a ręka sama sięga po kolejny kawałek. Koniecznie spróbujcie jak smakuje.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (użyłam od Kłos-Pol)
- 150 g zimnego masła (zawartość tłuszczu 82 %)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- kilka śliwek
- 1 duża gruszka
- 1 duża nektarynka
- cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i pokrojone zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, chowamy je na godzinę do lodówki.
Śliwki kroimy na ćwiartki, gruszkę na pół - wydrążamy ogryzek i kroimy ją w cienkie plasterki. Tak samo robimy z nektarynką.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na kształt owalnego koła. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - taką dużą z piekarnika. Na środku układamy owoce, pozostawiamy wolne brzegi ciasta. Następnie brzegi zakładamy na owoce do środka. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 40 minut, następnie pieczemy jeszcze 5 minut - grzanie -dół. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem i możemy jeść. Pysznie smakuje jeszcze na ciepło, spróbujcie także podać ją z gałką lodów.
Smacznego.
Marzenko zrobię taką tartę, ponieważ Twoja wygląda pysznie i narobilas mi na nią ochoty
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana, smacznego życzę :-)
UsuńZ przyjemnością zjadłabym większy kawałek ;)
OdpowiedzUsuńNa taką tartę to ja się skuszę i przygotuję w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńSuper kochana :-)
UsuńDawno nie jadłam tarty :) Ta wygląda pysznie i idealnie sprawdzi się do obecnej jesiennej aury :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyszła:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńUwielbiam tarty na słodko. Robiłam kiedyś podobną ze śliwkami, pycha:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Agatko :-)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńa jak cudnie rustykalnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Zuziu :-)
Usuńapetyczna jesienna tarta :)
OdpowiedzUsuńBardzo taką lubię ☺
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna :-) od teraz moja ukochana :-)
UsuńTe tarty prezentują się tak wyśmienicie :) No i w smaku na pewno rewelacja!
OdpowiedzUsuńMix owoców i maximum pyszności. Marzenko, to już kusi, żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam, spróbuj :-) jest naprawdę pyszna :-)
UsuńWspaniałe ciacho, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńSprobowalam i rowniezcpokecam :-) tarta łatwa szybka i pyszna. Ja zrovilam z brzoskwiniami i platkami migdalow
OdpowiedzUsuńAniu bardzo ci dziękuje i cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńNigdy nie jadłam takiej tarty :) Wyglada cudnie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam, spróbuj :-)
Usuńuwielbiam takie słodkości )
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna.
OdpowiedzUsuńPiękna tarta.
Chętnie zawsze takie jem.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuje Madziu :-) pozdrawiam :-)
UsuńWygląda jak słodka pizza :D Mniam pyszności :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny koniecznie musicie taką zrobić :-)
UsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła :-) Pyszności!
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to pizza!
OdpowiedzUsuńCzuję się przemiło zaskoczona. Fajny przepis ;)
Ze śliwkami, oj zjadłoby się :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka - chyba dziś taką zrobię :)
OdpowiedzUsuń