Tarta z owocami - galette


Taką tartę jadłam ostatnio w przytulnej knajpce, gdzie spotkałam się z przyjaciółką na pogaduszki i kawkę. Tarta była z figami i gruszką, podana na ciepło z gałką lodów. Jejku jakie to było pyszne. Tak więc przygotowałam podobną tartę z owocami. Galette bo taka jest jej nazwa to ciasto kruche i dowolne nadzienie. Jest tak naprawdę bardzo szybka i łatwa do zrobienia, po prostu zagniatamy ciasto, schładzamy je, rozwałkowujemy i dodajemy owoce, zawijamy do środka brzegi ciasta i pieczemy. A jak smakuje, po prostu mniam. Nie można się jej oprzeć a ręka sama sięga po kolejny kawałek. Koniecznie spróbujcie jak smakuje. 


Składniki:

- 300 g mąki pszennej (użyłam od Kłos-Pol)
- 150 g zimnego masła (zawartość tłuszczu 82 %)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

- kilka śliwek
- 1 duża gruszka
- 1 duża nektarynka

- cukier puder do posypania


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i pokrojone zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, chowamy je na godzinę do lodówki. 

Śliwki kroimy na ćwiartki, gruszkę na pół - wydrążamy ogryzek i kroimy ją w cienkie plasterki. Tak samo robimy z nektarynką. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na kształt owalnego koła. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - taką dużą z piekarnika. Na środku układamy owoce, pozostawiamy wolne brzegi ciasta. Następnie brzegi zakładamy na owoce do środka. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 40 minut, następnie pieczemy jeszcze 5 minut - grzanie -dół. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem i możemy jeść. Pysznie smakuje jeszcze na ciepło, spróbujcie także podać ją z gałką lodów. 
Smacznego. 







Komentarze

  1. Marzenko zrobię taką tartę, ponieważ Twoja wygląda pysznie i narobilas mi na nią ochoty

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością zjadłabym większy kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką tartę to ja się skuszę i przygotuję w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam tarty :) Ta wygląda pysznie i idealnie sprawdzi się do obecnej jesiennej aury :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty na słodko. Robiłam kiedyś podobną ze śliwkami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak cudnie rustykalnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te tarty prezentują się tak wyśmienicie :) No i w smaku na pewno rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mix owoców i maximum pyszności. Marzenko, to już kusi, żeby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciacho, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sprobowalam i rowniezcpokecam :-) tarta łatwa szybka i pyszna. Ja zrovilam z brzoskwiniami i platkami migdalow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo ci dziękuje i cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  11. Nigdy nie jadłam takiej tarty :) Wyglada cudnie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie słodkości )

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno pyszna.
    Piękna tarta.
    Chętnie zawsze takie jem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda jak słodka pizza :D Mniam pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ bym zjadła :-) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  16. Na początku myślałam, że to pizza!
    Czuję się przemiło zaskoczona. Fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ze śliwkami, oj zjadłoby się :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi narobiłaś smaka - chyba dziś taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.