Domowe trufle z orzechami
Na prośbę mojego taty przygotowałam ostatnio do kawki domowe trufle z orzechami. Bardzo lubimy takie słodkości, są szybkie i łatwe do zrobienia. Ja dodałam do nich orzechy i płatki kukurydziane, ale można dodać bakalie, pokruszone herbatniki czy sucharki. Smakują naprawdę wspaniale. Pamiętajcie tylko, aby do przygotowania trufli użyć czekolady z dużą zawartością kakao - 70 % będzie idealne. No i takie słodkości są zdrowe dla naszego organizmu, czekolada i orzechy to cenne produkty. Zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej, zawartość kakao 70%
- 6 łyżeczek masła orzechowego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 garście płatków kukurydzianych
- wiórki kokosowe do obtoczenia trufli
- płatki migdałów do obtoczenia trufli
Czekoladę siekamy na małe kawałki i przekładamy do miski. Śmietanę podgrzewamy i gorącą przelewamy do czekolady, tak zostawiamy ją na 3-4 minuty. Następnie mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
Orzechy siekamy i dodajemy do masy, płatki kukurydziane rozgniatamy lekko w dłoniach i również dodajemy do masy. Na koniec dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, aby wystygła i stężała. Mieszamy co jakiś czas. Jak już wystygnie i zgęstnieje to wówczas lepimy za pomocą dłoni kuleczki.
Kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i pokruszonych płatkach migdałowych.
Kuleczki przechowujemy w lodówce.