Bruschetta z pomidorami i serem w towarzystwie Prosecco


Zbliża się sobotni wieczór. Cały dom ogarnięty, wysprzątany, zakupy zrobione, w kuchni pachnie świeżo upieczonym chlebem. Wieczór, warto usiąść i odpocząć, pozwolić sobie na chwilę tylko dla siebie i możemy dołączyć do tego ukochanego. Niech też ma chwilę relaksu. Wieczór, świece palą się wesołym ogniem, lampka schłodzonego Prosecco i grzanka z pomidorami i serem. Taki idealny wieczór. Taki czas bardzo lubię i takiego wieczorku wam życzę. 


Składniki:

- bagietka
- kilka pomidorów - użyłam Lima
- ząbek czosnku
- 80 g sera żółtego
- 2 łyżki Prosecco Doc Treviso Mionetto
- sól, pieprz


Bagietkę kroimy na ukośne kromki. Pomidory wydrążamy (usuwamy środek z pestkami) i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli chcecie możecie pomidory obrać ze skórki. 
Ser żółty ścieramy na tarce, ząbek czosnku wyciskamy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz wino. Mieszamy.

Pokrojoną bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietkach rozkładamy pomidory z serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Bruschettę przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie Presecco. Miłego wieczorku i smacznego.





Komentarze

  1. To wręcz wieczór pyszny i idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, w sobotni wieczór można sobie poswietowac 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :) Miłego wieczoru Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym zjadła takie grzaneczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała propozycja na wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie delikatne kanapeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są wspaniałe i sprawdzają się w rożnych sytuacjach :-)

      Usuń
  7. Mmm...wspaniale :) W takim razie życzę ci miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie i pomysłowo Marzenko.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie bruschetta króluje latem... aż zatęskniłam do ciepłych wieczorów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcie, aż człowiek ma ochotę sie wprosić;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota.Zrobię na sylwestra . Szesliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.