"Kaukasis" recenzja książki
Zapraszam was dzisiaj w niezwykłą podróż do krainy pełnej aromatów i cudownych smaków, do Gruzji i innych krajów Kaukazu. Od zawsze kuchnia gruzińska bardzo mnie zachwycała i interesowała, dużo na ten temat czytałam i chciałabym się tam kiedyś wybrać, popróbować ich dań i zwiedzić okolicę. Bardzo mnie ucieszyła książka "Kaukasis" Olie Hercules.
Książka jest wspaniałą opowieścią, wspomnieniem, sztuką gotowania i kawałkiem historii. Z wielką przyjemnością się ją czyta i ma się ochotę spróbować wszystkiego od razu. Książka jest inspiracją i pokazuje jak ważna jest tradycja. Książka jest bardzo ładnie wydana, przepisy opisane w sposób bardzo dokładny i zrozumiały, opatrzone pięknymi i apetycznymi zdjęciami.
Książka jest podzielona na kilka rozdziałów:
- korzenie, pędy, liście i cała reszta
- mąka i popiół
- bestie lądowe, morskie i powietrzne
- żegnaj, bólu
- niebo w gębie
oraz kilka słów na temat składników na końcu książki.
Kuchnia jest bardzo ważna w gruzińskiej tradycji i jest częścią narodowej tożsamości Gruzji. Olia Hercules w książce przybliża nam kuchnię całego regionu, gdzie obfituje on w różnorodne płody rolne a także aromatyczne przyprawy.
Autor - Olia Hercules
Wydawnictwo - Buchmann
Stron 238, twrada oprawa
Cena - 59,99 zł
Bardzo smakują mi dania kuchni gruzińskiej :) Chętnie sięgnę po tę książkę :)
OdpowiedzUsuńOkładka tej książki jest niczym księgi z baśniami :)
OdpowiedzUsuńZ kuchnia gruzińską nie miałam do czynienia ;)
Kochana kuchnia gruzińska jest magiczna, pełna smaków i cudownych aromatów :-)
Usuńsmakowita podróż kulinarna :)
OdpowiedzUsuńAch, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by ją mieć.
Książka super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
Ciekawa jestem, czy znam jakiekolwiek dania kuchni bałkańskiej. Książka mnie zainteresowała.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka :-)
OdpowiedzUsuń