Kopytka leniwe z dynią


Uwielbiam robić kopytka, jak tylko najdzie mnie ochota na kluski lub rodzinka chce coś pysznego na obiad, to w ciągu paru chwil są gotowe. Teraz mamy sezon na dynię, więc do kopytek dodałam dynię i twaróg, powstała taka odmiana leniwych. Do tego masło z cukrem
i cynamonem, nie ma nic pyszniejszego. Ja was zostawiam z przepisem a sama uciekam pojeździć na rowerze. Co prawda nie ma słoneczka, ale nie pada, więc trzeba wykorzystać pogodę. Miłej soboty kochani. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g ziemniaków
- 200 g dyni (ja miałam piżmową)
- 170 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 130-150 g mąki pszennej (Kłos-Pol)
- szczypta soli
- łyżka cukru

- łyżka masła
- łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy.

Wystudzone ziemniaki z dynią tłuczemy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie tłuczemy, dodajemy jajko, cukier, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.

Na stolnicę lub blat podsypany mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oleju, jak woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne. 

Po ugotowaniu układamy na talerze. Na patelni rozgrzewamy masło i wykładamy porcję kopytek, lekko je podsmażamy, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Smacznego. 







zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Kopytka dyniowe robiłyśmy w tym roku jak tylko miałyśmy pierwszą dynię z ogródka :D Trzeba zrobić kolejne z twarogiem, bo te wyglądają prze smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A co się stało z białym serem ze składników?

    OdpowiedzUsuń
  3. znowu sie zgrałyśmy, ale kopytka i wszelakie kluski mają u mnie wzięcie;D

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku mało potraw z dynią robiłam, ale muszę to nadrobić :) Narobiłaś mi ochoty na leniwe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dynię więc przepis na pewno przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe kopytka i ten kolorek od dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam podobne - super!
    I piękny, słoneczny kolor...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dynią nie robiłam. A ona daje taki piękny kolor i pewnie też smak. Wspaniałe kopytka. Muszę i ja zrobić, bo pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę bardzo, ale to bardzo mi się one podobają.
    Przyznam szczerze, że rewelacja! Ach, jaki piękny kolorek.
    Leniwe na piąteczkę :) Takie przepisy kocham! :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na takie domowe kopytka skusiłabym się na pewno :) i jeszcze ten dodatek dyni :) z cynamonem faktycznie muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. No naprawdę nieziemsko się prezentują te kopytka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W piątek zajadałem się leniwymi, bo jestem ich ogromnym fanem, ale chyba znowu muszę się na nie skusić, tym razem w wersji z dodatkiem dyni, bo wyglądają fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej wersji leniwych nie znałam a wyglądają świetnie. To że dynię gotuje się razem z ziemniakami, nie utrudnia ani nie wydłuża pracy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny dodatek do mojego szybkiego gulaszu 😍😍. Nie ma co się zastanawiać robię dziś dyniowe leniwe 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały kolor, zazdroszczę tym, którzy mieli okazję je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam leniwe, ale z dynią nigdy nie jadłam...Super się prezentują

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.