Makaron z dynią i pieczarkami z nutą truflową


Uwielbiam jesień i chyba to się nigdy nie zmieni. Dla mnie ta pora roku pełna jest cudownych kolorów i smaków. Bogactwo jesiennych darów jest tak ogromne. Cukinia, dynia, jabłka i gruszki, żurawina czy grzyby. To produkty, które możemy wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Ja dużo darów jesieni mrożę, aby móc z nich korzystać także zimą. Razem z S.Pellegrino stworzyłam danie z sezonowych składników w towarzystwie ekskluzywnych aromatów masła truflowego, jest to danie w stylu fine dining. Całość świetnie się skomponowała w jesienne, pyszne danie, które podałam z wyśmienitą w smaku wodą. Serdecznie was zapraszam na porcyjkę i życzę smacznego.

Fine dining to sztuka tworzenia potraw z najlepszych składników, przy pomocy profesjonalnego i zaawansowanego sprzętu, lecz przede wszystkim - przez kucharzy posiadających wybitną wiedzę, doświadczenie oraz talent. Całokształtu tej idei dopełnia doskonała aranżacja potrawy, jej serwis, a także samo wnętrze i styl restauracji, które powinny być spójne z proponowanym menu.


Składniki:

- opakowanie makaronu Pappardelle 
- słoiczek sosu z dyni (350 g)
- łyżeczka masła truflowego
- 300 g pieczarek
- 200 g dyni (waga po obraniu)
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii


Dynię kroimy w małą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy warzywa na patelnię i dodajemy łyżkę oliwy oraz masło truflowe, podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 

Makaron gotujemy all dente we wrzącej i osolonej wodzie. 

Do warzyw dodajemy sos z dyni i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.

Makaron przekładamy do sosu, mieszamy, przekładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego.

Wpis powstał z produktów dostępnych w sklepie internetowym smakipołudnia





Komentarze

  1. Bardzo lubię dynię z pieczarkami i makaronem, Twoje danie Marzenko wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kompozycja. W sam raz na dyniowy sezon i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę tego podejścia do jesieni :D ja nie lubię i nie potrafię się przekonać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię jesień i jej cudne kolory. Twoje danie wygląda jak ta pora roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie pyszne, jesienne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super się prezentuję ten makaronik, szczególnie z dynią i pieczarkami musi być mega: p

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała jesienna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Akurat nie wiedziałam co zrobić na obiad :d

    OdpowiedzUsuń
  9. Super potrawa! Idealna na jesień :)
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za ciekawy makaron. Mniam!
    Idealne danie na jesień, tak!
    Podoba mi się. No tak jak lubię :) No i dynia jest!
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda, a kusi tym bardziej, że uwielbiam dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie niedawno też rządził makaron, dynia i pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, dania z makaronem to jedne z moich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. masło truflowe brzmi bardzo interesująco :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.