Makaron z dynią i pieczarkami z nutą truflową
Uwielbiam jesień i chyba to się nigdy nie zmieni. Dla mnie ta pora roku pełna jest cudownych kolorów i smaków. Bogactwo jesiennych darów jest tak ogromne. Cukinia, dynia, jabłka i gruszki, żurawina czy grzyby. To produkty, które możemy wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Ja dużo darów jesieni mrożę, aby móc z nich korzystać także zimą. Razem z S.Pellegrino stworzyłam danie z sezonowych składników w towarzystwie ekskluzywnych aromatów masła truflowego, jest to danie w stylu fine dining. Całość świetnie się skomponowała w jesienne, pyszne danie, które podałam z wyśmienitą w smaku wodą. Serdecznie was zapraszam na porcyjkę i życzę smacznego.
Fine dining to sztuka tworzenia potraw z najlepszych składników, przy pomocy profesjonalnego i zaawansowanego sprzętu, lecz przede wszystkim - przez kucharzy posiadających wybitną wiedzę, doświadczenie oraz talent. Całokształtu tej idei dopełnia doskonała aranżacja potrawy, jej serwis, a także samo wnętrze i styl restauracji, które powinny być spójne z proponowanym menu.
Składniki:
- opakowanie makaronu Pappardelle
- słoiczek sosu z dyni (350 g)
- łyżeczka masła truflowego
- 300 g pieczarek
- 200 g dyni (waga po obraniu)
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Dynię kroimy w małą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy warzywa na patelnię i dodajemy łyżkę oliwy oraz masło truflowe, podsmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy all dente we wrzącej i osolonej wodzie.
Do warzyw dodajemy sos z dyni i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.
Makaron przekładamy do sosu, mieszamy, przekładamy na talerze i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego.
Wpis powstał z produktów dostępnych w sklepie internetowym smakipołudnia.
Cudowne kolorki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię z pieczarkami i makaronem, Twoje danie Marzenko wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja. W sam raz na dyniowy sezon i nie tylko!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę tego podejścia do jesieni :D ja nie lubię i nie potrafię się przekonać :D
OdpowiedzUsuńLubię jesień i jej cudne kolory. Twoje danie wygląda jak ta pora roku.
OdpowiedzUsuńMakaron z dynią -pycha <3
OdpowiedzUsuńtakie pyszne, jesienne smaki:)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuję ten makaronik, szczególnie z dynią i pieczarkami musi być mega: p
OdpowiedzUsuńwspaniała jesienna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper! Akurat nie wiedziałam co zrobić na obiad :d
OdpowiedzUsuńSuper potrawa! Idealna na jesień :)
OdpowiedzUsuńdreamerworldfototravel.blogspot.com
Co za ciekawy makaron. Mniam!
OdpowiedzUsuńIdealne danie na jesień, tak!
Podoba mi się. No tak jak lubię :) No i dynia jest!
Pozdrawiam ciepło 🙂
Smakowicie wygląda, a kusi tym bardziej, że uwielbiam dynię ;)
OdpowiedzUsuńidealne jesienne danie:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńpyszny,jesienny obiadek :)
OdpowiedzUsuńU mnie niedawno też rządził makaron, dynia i pieczarki.
OdpowiedzUsuńPysznie, dania z makaronem to jedne z moich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńmasło truflowe brzmi bardzo interesująco :D
OdpowiedzUsuń