Porozmawiamy - jak upiec buraki i co z nich przygotować
Jestem wielką fanką buraków i najbardziej mi smakują takie pieczone z piekarnika. W zasadzie raz w tygodniu piekę porcję i wykorzystuje je do wielu dań. Buraki po upieczeniu obieramy i chowamy do lodówki. Możemy je dodać do sałatek i surówek, wykorzystać jako dodatek do kanapek, do past, do hummusu, przygotować koktajl z jego dodatkiem, dodać do zupy czy sosu. Pieczone buraki są o wiele pyszniejsze i zdrowsze od tych gotowanych, ponieważ cały smak zostaje w buraku a nie ucieka do wody. Oczywiście możemy buraki ugotować, ale róbmy to zawsze w skórce i wlewajmy do garnka niewielką ilość wody. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. No i buraki są naprawdę zdrowe - wpływają na naszą odporność, wolniej się starzejemy, zapobiegają nowotworom, uwalniają od zgagi i obniżają ciśnienie krwi oraz dodają nam siły i energii. Buraki wzmacniają układ krwionośny no i dostarczają nam kwasu foliowego. Tak więc jedzmy buraki na zdrowie.
Składniki:
- 1 kg buraków
Buraki myjemy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy je przez 90 minut. Następnie je wyciągamy i odstawiamy, aby wystygły. Obieramy i dodajemy do dań.
Do czego możemy wykorzystać takie pieczone buraki ? poniżej dzielę się z wami kilkoma pomysłami na dania z pieczonymi burakami. Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie.
Sałatka z buraków
Buraki w towarzystwie ryżu
Sałatka z pieczonych buraków
Zapiekanka z warzyw
Zupa krem z buraków
Sałatka z burakami
Surówka z buraka i jabłka
Gulasz mięsny z burakiem i ogórkiem kiszonym
Sałatka z burakami i jajkiem
Burak z pomidorem
Barszcz z pieczonych warzyw
A wy lubicie buraki ? do czego je dodajecie. Porozmawiajmy.
Buraczki to tylko te gotowane: na ciepło do obiadu lub z chranem jako ćwikła... pieczone dla mnie zbyt słodkie a do ciasta jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńCiasto z dodatkiem buraków jest pyszne :-)
Usuńja również bardzo lubię buraki :)
OdpowiedzUsuńSuper kochana :-)
UsuńRaz w życiu piekłam buraki i bardzo mi smakowały - było to zaskakujące :)
OdpowiedzUsuńJa je piekę raz w tygodniu i nigdy mi się nie nudzą :_)
Usuńburaki uwielbiam w każdej postaci
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńUwielbiam buraki, ale chyba bardziej te ugotowane niż upieczone. Najczęściej jem je same, ale uwielbiam też w plackach ;)
OdpowiedzUsuńAniu gotowane też są pyszne ale ja jakoś wolę je upiec :-)
UsuńWszystkie propozycje są godne wypróbowania :) Bardzo lubię pieczone buraki, często je gotuję również w szybkowarze. Wysokie ciśnienie i mała ilość wody pozwala zachować w burakach cały smak i witaminy.
OdpowiedzUsuńTak buraki są wspaniałe :-)
UsuńBardzo lubię buraki, a Twoje propozycje są rewelacyjne Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńBurak ćwikłowy nie jest moim ulubionym warzywem :)
OdpowiedzUsuńAgatko no cóż, smaki się zmieniają to może kiedyś :-)
UsuńBardzo lubię buraczki pod każdą postacią, choć tych z ryżem nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńZ ryżem najbardziej lubię :-)
UsuńJa nie lubię ale mój luby kocha ;p
OdpowiedzUsuńNo to zrób dla lubego :-)
UsuńJa raczej gotuję w łupinach, ale spróbuję Twojego sposobu!
OdpowiedzUsuńSpróbuj Patrycjo, mają świetny smak :-)
UsuńA ja pieczone buraki kupuje w markecie. Ale muszę spróbować sam upiec.
OdpowiedzUsuńMaruda
Koniecznie :-)
UsuńPyszne i zdrowe propozycje Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńFantastyczne pomysły na buraki :) pieczone buraki najbardziej lubię w sałatkach :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńCo my tutaj mamy! Jakie wspaniałe buraczki!
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę rewelacyjnie.
Jadłam dziś na obiadek.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Dziękuje kochana :-) buziolki :-)
UsuńA z burakow mozna tyle cudnosci wyczarować
OdpowiedzUsuńTak Martuś, są naprawdę wspaniałym warzywem :-)
Usuńpieczone jak i gotowane buraki uwielbiam, maja niepowtarzalny smak:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńLubię buraki w różnych wydaniach: surówki, przetworzone, jako dodatek do soków. Ale zawsze gotuję ze skórką. Teraz spróbuję upiec. Będą smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńAle fajną listę "buraczaną" przedstawiłaś Marzenko. Jest w czym wybierać :)
Krysiu spróbuj, są naprawdę pyszne :-)
UsuńSuper ogrom pomysłów :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy miłośniczkami buraków i od jakiegoś czasu także uwielbiamy kiszone buraki i ich sok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńBuraczki uwielbiam, mogłabym jeść je w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń