Warzywna zapiekanka
Dzień dobry słoneczka. No i mamy poniedziałek. Za oknem typowo jesienna pogoda, świeci piękne słoneczko i jest ciepło. A jak jesień to i typowo jesienny obiad. Przygotowałam takie danie w sumie jednogarnkowe, bo wszystko razem ze sobą się piecze w naczyniu. W zasadzie możecie do takiej zapiekanki dodać wszystko co chcecie, co lubicie i co macie akurat pod ręką. Zawsze wyjdzie pysznie i kolorowo. To życzę wam wspaniałego dnia i smacznego.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cukinia
- kilka pomidorków koktajlowych
- 6 pomidorów suszonych w oleju (Ole!)
- kilka oliwek (Ole!)
- 10 ząbków czosnku konserwowego (Ole!)
- 150 ml soku z brzozy z sokiem z granatu (Oskoła)
- 3 marchewki
- 5 pieczarek
- pół brokuła
- sól, pieprz
- olej
Buraki przekładamy na blaszkę i pieczemy - temperatura 180 stopni czas 60 minut. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę oleju, sól i pieprz, mieszamy i dokładamy do buraków. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Cukinię kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki, pieczarki kroimy w plastry, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, pomidory suszone i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku kroimy w plastry.
Upieczone buraki obieramy i kroimy je w plastry, dodajemy do nich podpieczone ziemniaki, cukinię, brokuła, pieczarki, pomidory koktajlowe i suszone, oliwki i czosnek. Dodajemy sól, pieprz i sok z brzozy. Mieszamy i przekładamy do naczynia do pieczenia z pokrywką. Dodajemy jeszcze świeże zioła - u mnie bazylia i natka pietruszki, mieszamy.
Naczynie wkładamy do piekarnika, temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 45 minut pod przykryciem oraz jeszcze 15 minut bez przykrycia.
Gotowe warzywa przekładamy na talerze, możemy je podać z sosem czosnkowym lub ziołowym. Pasuje także podpieczona bagietka lub surówka. Kto lubi może dorzucić mięso.
Smacznego.
I już mam pomysł na dzisiejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
UsuńCiekawa opcja z sokiem z brzozy :D Nie pomyślałybyśmy aby dodać taki sok do obiadu :D
OdpowiedzUsuńSame najlepsze pyszności tu dziś u Ciebie widzę!
OdpowiedzUsuńAch, Ty masz zawsze rewelacyjne pomysły jeśli chodzi o takie dania.
Zapiekanka zdrowa i smaczna.
Pozdrowionka poniedziałkowe :)
Dziękuje kochana :-) pozdrowionka
Usuńpyszności maksymalne
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Wpraszam się na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) wpadaj :-)
Usuńsok z brzozy pije często, nie dodaje go jednak do potraw- aż jestem ciekawa tego smaku:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie zapiekanki ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na lekki i kolorowy obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńUwielbiam zapiekanki :) Pysznie wygląda i na pewno obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBogactwo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Ciekawe danie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie☺
OdpowiedzUsuńtakie warzywne zapiekanki zaspokajają mój głód na witaminy :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie! :-)
OdpowiedzUsuńTalerz pełen pyszności!!!
OdpowiedzUsuńTalerz pyszności <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie :D jak zawsze u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego, coś zdrowego i kolorowego :)
OdpowiedzUsuń