Żurek z ziemniakami, marchewką i białą kiełbasą
Lubicie żurek ? bo ja bardzo. I przygotowuje go nie tylko na święta. Lubię jego zdecydowany smak i lubię dodawać do niego rożne składniki. Zazwyczaj jemy go z kiełbasą i jajkiem, ale tym razem postanowiłam nieco zwiększyć jego sytość i dodałam marchewkę i ziemniaki.
Naprawdę pysznie to wyszło. Zupa jest konkretna i bardzo syta, smakuje wspaniale i rozgrzewa. To naprawdę świetna propozycja na jesienny obiad.
Życzę wam cudownego poniedziałku. I czuję, że będę potrzebowała dużą ilość kawy.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- kilka ziemniaków
- żur polski w słoiku
- białe kiełbaski (Zakłady Mięsne Henryk Kania linia Maestro)
- łyżka chrzanu
- sól, pieprz
- 4 jajka
- natka pietruszki
- 3 łyżki śmietany 12%
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i zagotowujemy. Jak marchewka będzie już prawie gotowa to dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Jajka gotujemy i obieramy, kroimy na kawałki.
Kiełbasę białą kroimy na kawałki i podsmażamy ją na patelni.
Żur przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy. Żur przelewamy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chrzanem. Dodajemy jajka, kiełbasę białą i posiekaną natkę pietruszki.
Przelewamy do talerzy, dekorujemy jeszcze na wierzchu natką pietruszki.
NA bogato :)
OdpowiedzUsuńTak lubimy :-)
UsuńJeśli o mnie chodzi, to bardzo lubię żurek. Marzenko chętnie, zjadła bym miseczkę Twojego 😊
OdpowiedzUsuńKiełbasę bym wybrał resztę bym zjadł :D
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :-)
UsuńJa uwielbiam! To taka pyszna jesienna zupa!
OdpowiedzUsuńRozgrzewa i syci:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńAle mi narobiłaś ochoty na żurek Marzenko :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami wolę niż z jajkiem...
OdpowiedzUsuńA u mnie zazwyczaj zawsze jajko :-)
UsuńPyszny, narobiłaś mi ochoty na żurek i muszę sobie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńAle ten Twój żurek piękny i wszystko w nim mi pasuje, kiełbaska, jajko i pietrucha ! mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńHehe od razu kojarzą nam się nie te święta co powinny w październiku xD
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńwspaniały żurek, robię bardzo podobny <3
OdpowiedzUsuńCiesze się :-)
UsuńSuper, z białą kiełbasą i jajkiem to mój ulubiony żurek :)
OdpowiedzUsuńJa micha obfitych dobroci w tym żurku, fajnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńNie ma to jak gorący żurek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą zupkę, kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi :)
OdpowiedzUsuńTak, zawsze się nam tak kojarzy :-)
UsuńŻurek z białą kiełbasą kojarzy mi się z wiosną i Świętami, ale rzeczywiści - czemu nie teraz ? :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze u Ciebie po prostu pysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńTak, to jest pyszna zupa. Domy żur i jest pysznie.
OdpowiedzUsuńTaki najlepszy, smakuje zawsze :-)
UsuńŻurek domowy. Najlepszy!
OdpowiedzUsuńSuper. Chciałabym móc się przekonać czy w Twojej wersji by mi posmakował.
Wydaje mi się, że by mi się spodobał.
Pozdrawiam serdecznie :)
Madziu zapraszam cię na zupkę, jestem pewna, że będzie ci smakowała :-)
UsuńCzy lubimy? Uwielbiamy! Narobiłaś smaka.
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo lubimy, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowo-wiosennym ;D
OdpowiedzUsuńmiałam go nawet dzisiaj na obiad;)
My też go bardzo lubimy a ja dość często go gotuje :-)
Usuń