"5 składników" recenzja książki


Ostatnio wpadła w moje ręce nowa książka Jamiego Olivera "5 składników". Powiem wam w sekrecie, że uwielbiam Jamiego, kocham jego przepisy, programy i jego pomysł na życie. Dla kogo jest ta książka ? no cóż - dla każdego. Dla osób, które uwielbiają spędzać czas w kuchni jak również dla tych co gotować za bardzo nie chcą, czy nie mają czasu i w biegu łapią jakiegoś hamburgera z budki czy odgrzewają w piekarniku lub mikrofali zamrożoną pizzę z marketu. Z tą książką nikt z was już nie będzie chciał czy musiał szukać wymówek. Po prostu zapragnie gotować, szybko, pysznie, zdrowo no i przede wszystkim łatwo. 





Książka jest podzielona na kilka rozdziałów - sałatki, pasta, jajka, kurczak, ryby, warzywa, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryż i makaron, słodkości. Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie. Przepisy są napisane w sposób bardzo zrozumiały, składniki proste, czas przygotowania szybki. 
Jak mówi sam Jamie " te dania możesz postawić na stole w 30 minut lub szybciej; są też takie, które przygotujesz w  śmiesznie krótkim czasie 10 minut, a piekarnik lub kuchenka zrobią za ciebie resztę".





Zasadą tej książki jest gotowanie z 5 składników, i to nie ma znaczenia czy przygotowujemy śniadanie, obiad czy kolację, sałatkę czy deser. 5 składników i już, tyle wystarczy, aby przygotować posiłek dla siebie i bliskich. I wcale nie trzeba spędzić w kuchni pół dnia. Serio, mówię wam, nie wierzycie ? zajrzyjcie do książki. Oczywiście do tych 5 składników dochodzą jeszcze składniki bazowe, ale są to produkty, które zawsze mamy w kuchni - olej, oliwa, sól, pieprz. 





"5 składników" Jamiego Olivera może się stać dla was prawdziwą inspiracją, zachęcić do gotowania i wyczarowywania wspaniałych dań na każdą okazję. Ja ją zdecydowanie polecam. 
Smakowicie wyglądające sałatki, dania z warzyw, mięsa czy ryb no i desery. Przygotujecie je naprawdę w kilka chwil. Czasami pojawiają się składniki, które będziecie musieli poszukać w sklepach, ale zdecydowanie dominują te ogólnie dostępne, więc nie jest to problemem, poza tym zawsze można znaleźć jakiś zamiennik. 






 Tytuł - "5 składników"
Autor - Jamie Oliver
Oprawa twarda, stron 320
Cena - 69,99 zł
Wydawnictwo Insignis



Komentarze

  1. Wspaniała książka. Też mi się taka marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcę tą książkę 😊Jajka z ryżem po koreańsku, pierwsza potrawa, którą bym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta książka - coś czuję, że wyląduje w mojej kulinarnej biblioteczce....

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko 5 składników? O!!! To warto kupić tę książkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię jego książki i często korzystam z jego przepisów. Mam nadzieję, że tłumaczenie jest lepsze niż tej książki co mam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem Ci, że naprawdę książki o tematyce kulinarnej na starcie mają u mnie plus jeden punkt w ocenie :)
    A ta propozycja naprawdę mi się spodobała i chętnie bym się z nią zapoznała :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchnia w książce jest ekstra! Można się wiele nauczyć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.