Biszkopt cynamonowy z jabłkami
Uwielbiam ciasta z jabłkami i dość często wykorzystuje te owoce do przygotowania różnych słodkości. Wystarczy chwilka i już możemy się cieszyć smakiem wspaniałego deseru. No o jabłka są zdrowe. Za oknem taki misz masz. Chmury i przedziera się słoneczko. Ale na razie nie pada i niech tak zostanie. Ja dzisiaj planuje odpoczynek z rodzinką a jutro wybieramy się na festiwal Camerimage. A na deser mam dla was biszkopt cynamonowy właśnie z jabłkami. Wyszedł pyszny w smaku, puszysty i delikatny. Zapraszam was zatem na kawkę i ciacho.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru trzcinowego
- 180 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 2-3 jabłka
- cukier puder do posypania ciasta
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
- łyżka bułki tartej do podsypania blaszki
Do miski wbijamy białka, żółtka wkładamy do osobnej miski. Miksujemy mikserem i w połowie miksowania dodajemy cukier. Jak już uzyskamy sztywną pianę, wówczas dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia, kardamon i cynamon. Dodajemy porcjami do masy i miksujemy na średnich obrotach.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Blaszkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńZ przyjemnością zjadłabym kawałek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jabłka i cynamon. Połączenie idealne :) Pysznie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńJesienią takie ciasta smakują najlepiej. I ten obłędny zapach cynamonu :)
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-) zapach unoszący się w domu jest cudowny :-)
UsuńBardzo taki lubię☺
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Porywam kawałek do kawki 😊
OdpowiedzUsuńSmacznego Małgosiu :-)
UsuńProste,a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńale pięknie się upiekł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo jesienne i na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę, że tak pięknie się upiekł, mnie biszkopt nie zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńMadziu z biszkoptami różnie bywa :-)
UsuńJak ładnie wygląda! Biszkopt na medal.
OdpowiedzUsuńSmak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! :)
Pychotka! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńznakomite ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie ciasta co mają jabłka :D
OdpowiedzUsuńMy również :-)
UsuńCynamon i jabłka - nie znam lepszego połączenia :) a zapach podczas pieczenia to po prostu bajka <3
OdpowiedzUsuńMniam! Jutro zrobie :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :-)
Usuńmusiało być pysznie:)
OdpowiedzUsuńdelikatne i wilgotne ciasto- świetne połączenie:)
Pyszności :) Każde ciasto, które ma w sobie jabłka i cynamon zjadam z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są pyszne :-)
UsuńJuż czuję ten zaaaapaaach!
OdpowiedzUsuńjabłka i cynamon to must have jesienią :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie :-)
UsuńSamkowicie wygląda :) Mój cynamonowy żarłoczek zjadłby pół blachy :D
OdpowiedzUsuńszybkie jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńTakie na szybki deserek :-)
UsuńŚwietny taki delikatny biszkopcik z owocami :D
OdpowiedzUsuńWyrośnięty przepięknie :) Pewnie też bardzo smaczny !
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o podanie wymiarów blaszki na biszkopt. dziękuję.:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Blaszka 21x32. Pozdrawiam 😃
UsuńJesienne pyszne ciasto idealne do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńFajne, lekkie ciasto!
OdpowiedzUsuńTeż taki piekę ☺
OdpowiedzUsuń