Placki ziemniaczane z dynią i marchewką


Przeglądałam wczoraj zawartość lodówki i szafek i zapisywałam na kartce co potrzebuje kupić, ostatnio tak właśnie robię zakupy. Wykorzystuje to co mam, spisuje na kartce, która wisi na lodówce co będzie mi potrzebne. Często teraz wszędzie poruszany jest temat nie marnowania jedzenie, nie wyrzucania resztek a przerabiania ich na nowe, smakowite dania. Zatrważający jest fakt, ile pożywienia ląduje w śmietniku. Kupujemy za dużo, gotujemy za duże porcję, nie mamy pomysłu jak wykorzystać leżące warzywa lub resztki pozostające po posiłkach. A uwierzcie mi, można z nich przygotować naprawdę pyszne dania. Ja wykorzystałam ziemniaki, dynię, która już wołała o pomoc, cebulę i podeschniętą marchewkę. Dodałam jeszcze kawałek pora, który został zapomniany. I tak powstały pyszne placki ociekawym smaku. 



Składniki:

- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 400 g dyni (waga po obraniu)
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1-2 marchewki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia - u mnie kokosowy (Woj-Len)


Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo postępujemy z dynią. Cebulkę siekamy na drobną kostkę, pora kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Wszystko razem wkładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy na 20-30 minut. Następnie odciskamy sok i go wylewamy, zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy jeszcze solą. Mieszamy wszystko razem. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej od razu dwie, szybciej nam pójdzie smażenie placków, dodajemy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym. Ja podałam placki z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem oraz listkami rukoli. 
Smacznego. 



Komentarze

  1. dyni do placków jeszcze nie dodawałam ;0

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na placuszki ziemniaczane zawsze jestem chętna, ale z dynią jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ,złoty kolor, pyszne placki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, widać, że muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Schrupałabym takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczny pomysł Marzenko na placki ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Też bardzo często dodaję marchewkę do placków.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. ja zawsze trę ziemniaki i cebulkę na grubych oczkach :) chrupiące i do tego pomysłowe połączenie składników. Na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojejku jakie piękne jesienne placuszki, i tyle pysznych rzeczy w nich jest :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały pomysł na placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłyśmy placki ziemniaczane z dynią i osobno z marchewką ale nigdy nie razem :D Na pewno są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię placki ziemniaczane z dodatkiem warzyw. Mają bardzo bogaty smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetycznie wygląda <3 Będzie pyszny obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ummm, mniam, mniam. Moje ukochane placuszki. Narobiłaś mi smaka Marzenko. Musze zrobić. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie warzywne placuszki, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię! Znacznie bardziej niż tradycyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Placki ziemniaczane mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne, jesienne danie. Muszę wypróbować bo mam jeszcze dynie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.