Placki ziemniaczane z dynią i marchewką
Przeglądałam wczoraj zawartość lodówki i szafek i zapisywałam na kartce co potrzebuje kupić, ostatnio tak właśnie robię zakupy. Wykorzystuje to co mam, spisuje na kartce, która wisi na lodówce co będzie mi potrzebne. Często teraz wszędzie poruszany jest temat nie marnowania jedzenie, nie wyrzucania resztek a przerabiania ich na nowe, smakowite dania. Zatrważający jest fakt, ile pożywienia ląduje w śmietniku. Kupujemy za dużo, gotujemy za duże porcję, nie mamy pomysłu jak wykorzystać leżące warzywa lub resztki pozostające po posiłkach. A uwierzcie mi, można z nich przygotować naprawdę pyszne dania. Ja wykorzystałam ziemniaki, dynię, która już wołała o pomoc, cebulę i podeschniętą marchewkę. Dodałam jeszcze kawałek pora, który został zapomniany. I tak powstały pyszne placki ociekawym smaku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 400 g dyni (waga po obraniu)
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1-2 marchewki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia - u mnie kokosowy (Woj-Len)
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo postępujemy z dynią. Cebulkę siekamy na drobną kostkę, pora kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Wszystko razem wkładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy na 20-30 minut. Następnie odciskamy sok i go wylewamy, zostawiamy tylko osadzającą się na ściankach miski skrobię. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy jeszcze solą. Mieszamy wszystko razem. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej od razu dwie, szybciej nam pójdzie smażenie placków, dodajemy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym. Ja podałam placki z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem oraz listkami rukoli.
Smacznego.
Widać, ze są chrupiące :)
OdpowiedzUsuńdyni do placków jeszcze nie dodawałam ;0
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita kompozycja :)
OdpowiedzUsuńNa placuszki ziemniaczane zawsze jestem chętna, ale z dynią jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńsuper ,złoty kolor, pyszne placki :)
OdpowiedzUsuńSuper, widać, że muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł Marzenko na placki ❤
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentują!
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię ☺
OdpowiedzUsuńTeż bardzo często dodaję marchewkę do placków.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
ja zawsze trę ziemniaki i cebulkę na grubych oczkach :) chrupiące i do tego pomysłowe połączenie składników. Na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ich smak :)
OdpowiedzUsuńOjejku jakie piękne jesienne placuszki, i tyle pysznych rzeczy w nich jest :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na placuszki :D
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy placki ziemniaczane z dynią i osobno z marchewką ale nigdy nie razem :D Na pewno są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńLubię placki ziemniaczane z dodatkiem warzyw. Mają bardzo bogaty smak :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda <3 Będzie pyszny obiadek :))
OdpowiedzUsuńPychota, placuszki :) mniami
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńUmmm, mniam, mniam. Moje ukochane placuszki. Narobiłaś mi smaka Marzenko. Musze zrobić. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie warzywne placuszki, mniam :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Znacznie bardziej niż tradycyjne ;)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jesienne danie. Muszę wypróbować bo mam jeszcze dynie.
OdpowiedzUsuń