Warzywny gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi
Jesienią i zimą mój organizm uwielbia syte dania. Bardzo często przygotowuje pyszne gulasze, a ostatnio ciągle robię wersję warzywne i bez mięsa. Korzystam jeszcze z sezonowych produktów, póki są dostępne. Dzisiaj mam dla was propozycję bardzo zdrowego gulaszu z pysznych warzyw i ciecierzycy podanego z ziemniaczanymi kluseczkami - takie kopytka ale w innym kształcie. Powiem wam, że danie wyszło naprawdę pyszne i bardzo syte. Taki gulasz możecie podać nawet sam, w towarzystwie ryżu czy makaronu, jak tylko chcecie. Zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 300 g pieczarek
- kawałek pora
- 2 marchewki
- puszka pomidorów
- szklanka pure z dyni
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oleju Wielkopolskiego
kluski
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- łyżka oleju Wielkopolskiego do ugotowania klusek
Pieczarki kroimy na plasterki, tak samo cukinię i bakłażana. Por drobno kroimy, marchewkę kroimy na małe półplasterki. Wszystko razem wrzucamy na głęboką patelnię i dodajemy łyżkę oleju, chwilkę podsmażamy. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy warzywa na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy pure z dyni i pomidory z puszki oraz ciecierzycę, wszystko razem jeszcze chwilkę gotujemy. Przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę. Jogurt mieszamy w kubku z odrobiną soli i ciepłego sosu z patelni i dodajemy do warzyw, mieszamy.
Kluseczki - ugotowane i wystudzone ziemniaki przekładamy do miski. Tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy wszystko dłońmi, ale dosłownie chwilkę, tak aby tylko składniki się połączyły. Na blacie lub stolnicy wysypujemy odrobinę mąki i przekładamy ciasto. Dzielimy je na porcje i każdą z nich formujemy w rulon. Dzielimy na części i z każdego kawałka formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy dziurkę pośrodku.
Zagotowujemy wodę w garnku z solą i olejem (łyżeczka soli i łyżka oleju) i porcjami gotujemy kluseczki. Jak już będą gotowe (gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch) przekładamy je łyżką cedzakową na talerz.
Do głębokich talerzy wykładamy porcję gulaszu a na wierzchu układamy kluseczki, posypujemy natką pietruszki.
www.olejkonwenanse.pl
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, to świetna propozycja na obiad dla tych, co mięsa nie jedzą. Chętnie taki zrobię, kiedy moja córka przyjedzie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Po takim obiadku nikt nie bedzie głodny ;)
OdpowiedzUsuńNo! Na takie kluseczki to ja się piszę.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować.
Wyglądają super!
Dawno nie jadłam. No i gulasz świetny.
Pozdrawiam ciepło :)
Bardzo fajny pomysł na smaczny obiadek :) Pysznie się prezentuje i na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńale pyszny przepis, w sam raz na jesienne chłody;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warzywne mieszanki ;) A tutaj jeszcze te kluseczki ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, a Twój gulasz prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńTakie danie jak najbardziej na tą kapryśną pogodę
OdpowiedzUsuńWspaniałe i apetyczne danie Marzenko -:)
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy sobie z chęcią takie kluseczki :D
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Marzenko :)
OdpowiedzUsuńu mnie kluski były wczoraj:)
OdpowiedzUsuńale ten gulasz tak pysznie brzmi, mniam:)
Super! Pyszne połączenie smaków. Myślę, że taki gulasz bardzo by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńIdealne, aby trochę odpocząć od mięska :) uwielbiam takie kluchy
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie, Marzenko, na tak pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo domowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Gulasz wygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie😀
OdpowiedzUsuń