Zapiekanka z kabanosami
Jesień to czas, w którym królują u mnie zapiekanki. Przygotowuje się je w miarę szybko, potem wszystko ląduje w piekarniku a ja mam czas na inne sprawy. A najbardziej lubię te z dodatkiem buraków i ziemniaków. Tym razem jeszcze w naczyniu do zapiekania wylądowały kabanosy. Zapiekanka wyszła po prostu pyszna, wszystkie smaki wzajemnie się przeniknęły tworząc cudowne smaki. W zasadzie to możecie zapakować wszystko co lubicie. Tutaj naprawdę nie ma ograniczeń. Za oknem jakaś taka wieczna szarość, mgły to przynajmniej w mojej kuchni i na talerzu niech będzie kolorowo. I na waszych talerzach również.
Miłego dnia słoneczka.
- 500 g upieczonych buraków
- 1 kg upieczonych ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 400 g dyni
- 400 g pieczarek
- 3 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 120 g kabanosów (użyłam kabanosów Henryk Kania z linii Maestro)
- sól, pieprz
- suszone zioła (bazylia, oregano)
- 3 łyżki oleju
- 150 g startego żółtego sera
Do przygotowania zapiekanki użyłam buraków i ziemniaków, które miałam wcześniej upieczone. Buraki i ziemniaki dokładnie umyłam i zawinęłam każdą sztukę osobno w folię aluminiową. Buraki ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika na 30 minut, temperatura 200 stopni. Następnie dodałam ziemniaki i piekłam jeszcze 30 minut. Warzywa wystudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je w plastry.
Pieczarki pokroiłam na plastry i podsmażyłam je na patelni z łyżką oleju. Cukinię i dynię pokroiłam w plasterki, cebulę również. Kabanosy pokroiłam na kawałki. Marchewki pokroiłam w cienkie plasterki.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam olejem. Ułożyłam warstwowo połowę buraków, pieczarek, cukinii, dyni, cebuli, marchewki, kabanosów i ziemniaków. Polałam wszystko łyżką oleju i posypałam solą, pieprzem oraz ziołami. Następnie ułożyłam kolejną warstwę z pozostałych składników, polałam olejem i posypałam przyprawami.
Włożyłam do piekarnika - 200 stopni i piekłam pod przykrywką 50 minut. Następnie posypałam serem żółtym i piekłam jeszcze 15 minut ale już bez pokrywki.
Smacznego.
Zapiekanka to prosty sposób na smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo sycące i pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńTakiej zapiekanki nie jadłam, ale wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńCo za pyszne jedzonko :) wygląda smacznie i musi być bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńŚwietna jesienna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPyszne danie, pięknie i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPysznie Marzenko, lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe zastosowanie kabanosa :) To może być naprawdę bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńI jest, naprawdę :-)
UsuńJaka przepyszna zapiekanka!
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taką mam ochotę.
Super! Muszę koniecznie wypróbować :)
Pozdrawiam :)
Spróbuję zrobić :) na taką pogodę zapiekanki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNo i namowilas mnie na zapiekanke Marzenko ;)zrobię jutro na obiad ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-) życzę smacznego :-)
UsuńBardzo lubię zapiekanki, no i kabanosy również :) Bardzo smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz tą zapiekanką Marzenko :)
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam, jest naprawdę pyszna :-)
UsuńTeż lubię zapiekanki, bo można je łatwo przygotować :) I tak jak piszesz - wszystko do piekarnika i jest czas na inne sprawy :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pyszną zapiekankę przygotowałaś Marzenko :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńTaką zapiekanką nikt nie pogardzi :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła. Wygląda pysznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na obiad w chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńpyszna i sycąca, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda naprawdę bardzo dobrze i chyba będę musiała spróbować twój przepis. Mam nadzieję, że za niedługo będą kolejne nowe przepisy, powodzenia w dalszej pracy!
OdpowiedzUsuńWyśmienity przepis !! Posiłek wyjątkowo smaczny a najlepiej posmakowało mi z kabanosami od Dobrowolskich :)
OdpowiedzUsuńOryginalnie :)
OdpowiedzUsuń