Ziemniaki i dynia pieczone w piekarniku
Dyniowy sezon w pełni. Wykorzystuje to pyszne warzywo i jem nawet kilka razy w tygodniu. Bardzo lubię jej smak i najczęściej piekę ją w piekarniku. Przygotowałam już także sobie spory zapas pure z dyni. Przyda się zimą do różnych dań. Taką pieczoną dynię możemy wykorzystać na wiele sposobów, dodać do sałatek, jako dodatek do obiadu, jako pastę na kanapki.
Wczoraj wróciliśmy od rodzinki i w zasadzie nie wiedziałam co przygotować na obiad, byliśmy zmęczeni podróżą, więc postawiłam na coś szybkiego i łatwego. Padło na to co miałam akurat w kuchni - ziemniaki i dynię. Podczas, gdy ja zajęłam się rozpakowywaniem, obiad się sam robił w piekarniku. Danie wyszło naprawdę pyszne. Polecam.
Miłej niedzieli kochani i dużo słoneczka.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)
- sól
- suszone zioła - bazylia, oregano, majeranek
Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki przypominające frytki - ale takie większe. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i ziołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 200 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy 15 minut.
Następnie dynię dodajemy do ziemniaków, polewamy łyżką oleju i posypujemy solą. Pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy. Ja bardzo lubię takie dania i podaje je bez żadnych już dodatków, ale możecie dodać mięso, surówkę lub jakiś sos.
Smacznego.
Jak widzę super smaki u Ciebie, Marzenko! :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać - takie pieczone pyszności mają swój smak.
Bardzo jestem ciekawa tej wersji :)
Pozdrawiam! :)
Dziękuje kochana :-) buziolki
UsuńPięknie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Ja teraz dynię zajadam codziennie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cieszę się kochana, ja dynię teraz też ciągle używam do dań :-)
UsuńBardzo lubię jako dodatek do obiadu☺
OdpowiedzUsuńNo przyznam się, że nigdy tak nie robiłam, a zdecydowanie będe musiała bo wygląda super!
OdpowiedzUsuńAniu spróbuj, jest pysznie :-)
UsuńPysznie na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko :-)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko smaczny obiadek zrobiłaś 😊
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńsame smakowitości :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że tu, ale czy są już wyniki konkursu?
OdpowiedzUsuńOgłoszenie wyników pojawi się do końca tygodnia. Czekam jeszcze na decyzję od sponsora 😃
UsuńMusiało smakować rewelacyjnie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszny duecik ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto łączę te dwa warzywa. Smakują super :)
OdpowiedzUsuńDo tego domowy hummus i mamy dla nas obiad idealny :D
OdpowiedzUsuńO, ja też już zamroziłam sobie zapasy dyniowego puree :)
OdpowiedzUsuńPolecam użycie do tej potrawy dyni odmiany Hokkaido. Jest pyszna a ponadto nie trzeba obierać jej ze skórki.
OdpowiedzUsuń