Domowy karmel
Jak zrobić domowy karmel ? bardzo prosto. Wystarczą trzy składniki, no powiedzmy cztery w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać. Patelnia, najlepiej jasna, abyśmy dobrze widziały co się dzieje z cukrem, który się gotuje z wodą. No i śmietana dodana na koniec plus opcjonalnie sól. Wystarczy kilka minut i już mamy gotowy karmel, który przechowujemy w lodówce.
Ja taki karmel używam do polania gofrów, naleśników, placków czy do ciasta. Można go dodać do kawki czy lodów, budyniu czy kaszy manny. Możliwości mamy sporo, można oczywiście tak po prostu wyjadać go ze słoiczka czy posmarować chlebuś czy bułki na śniadanie. Smakuje wspaniale i moja rodzinka bardzo go lubi. A wy ???
Składniki:
- szklanka wody
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie szczypta soli
Na patelnię (najlepiej jasną) wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Następnie ustawiamy średni gaz i gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. Nie mieszamy już łyżką tylko poruszamy delikatnie patelnią, aby masa równo się rumieniła. Na sam koniec wlewamy ciepłą śmietanę i chwilkę jeszcze gotujemy mieszając drewnianą łyżką masę. Możemy dodać szczyptę lub dwie soli. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka, studzimy i przechowujemy w lodówce.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńPodbieram przepis. Piękny kolorek :)) Jak długo może stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńKochana u mnie zazwyczaj stoi dwa tygodnie 😃 Bo zostaje zjedzony 😃
Usuńwspaniały dodatek, nawet do owsianki porannej ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi do piernika :)
OdpowiedzUsuńMniam ❤️
UsuńMoja mama robi do piernika ;)
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek do lodów lub naleśników, mniam :)
OdpowiedzUsuńteż podbieram przepis, bpo karmel kochamy:)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana 😍
UsuńBardzo lubię. Ma dużo lepszy smak niż karmel kupiony :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, muszę kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńPrzyda się bardzo!
OdpowiedzUsuńDo ciast pasuje jak ulał. U mnie też by dłużej nie poleżał w lodówce :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu nawet nie wiadomo kiedy znika :-)
UsuńMy uwielbiamy robić karmel z mleczka kokosowego :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! Karmel to mój ulubiony słodycz! Chciałabym zrobić, ale muszę się zapytać! Co znaczy ciepła śmietanka? Podgrzać ja najpierw jakoś? I czy zamiast jasnej patelni można użyć garnka np.? Będę wdzięczna za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! Karmel to mój ulubiony słodycz! Chciałabym zrobić, ale muszę się zapytać! Co znaczy ciepła śmietanka? Podgrzać ja najpierw jakoś? I czy zamiast jasnej patelni można użyć garnka np.? Będę wdzięczna za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńAlinko ciepła śmietanka - należy ją podgrzać, aby nie wlewać zimnej do gorącego karmelu. Zamiast patelni możesz użyć garna ale watro, aby był szeroki :-) pozdrawiam :-)
UsuńPysznie wygląda, muszę go kiedyś zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Marzenko. Zabieram przepis do wykorzystania. Oj, już widzę jak będę mogła go wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńIdealna konsystencja :) Taki karmel na pewno jest dużo pyszniejszy niż ten ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
Usuńplacuszki polane takim karmelem tylko nabierają smaku :)
OdpowiedzUsuń