Gulasz z warzywami i soczewicą w towarzystwie ryżu i kaszy
Dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w kuchni. Od samego rana lepiłam tonę pierogów, robiłam paszteciki, ciasteczka, upiekłam zapas buraków no i zrobiłam szybki obiad. Dosłownie pomiędzy farszem a wałkowaniem ciasta powstało pyszne danie. Teraz przed świętami mamy dużo pracy i czasami nawet już nie mamy siły na gotowanie obiadu. A zdrowy i pyszny obiad powinno się zjeść codziennie bez względu na wszystko.
No a teraz kończę pisać dla was przepis i planuje odrobinę poleniuchować. Resztę prac przekładam już na jutro. Jeszcze planuje małe zakupy i ostatnie prezenty dla rodzinki. A jak u was przygotowania świąteczne, macie już wszystkie prezenty, szykujecie już wcześniej dania ?
Miłego wieczorku kochani.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 300 g upieczonego buraka
- 3 marchewki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii
- puszka soczewicy gotowanej na parze
- sól, pieprz
- 1 pszenna bułka
- zioła - oregano, bazylia, pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 200 g multigrano Risana
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju, przekładamy mięso i go podsmażamy. Następnie mięso przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni wlewamy ponownie łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki. Na sam koniec dodajemy plasterki czosnku. Przekładamy warzywa do mięsa i wlewamy 2 szklanki wody. Wkruszamy bułkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na tej samej patelni i pod koniec gotowania dodajemy do sosu. Buraki kroimy w kostkę, soczewicę odsączamy i przepłukujemy wodą i na sam koniec dodajemy do sosu. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ja użyłam suszonych, ale mogą być także świeże.
Mieszankę kaszy owsianej, kaszy mazurskiej, ryżu paraboloid oraz ryżu czerwonego czyli multigrano gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz wykładamy mieszankę kaszy i ryżu, dodajemy gulasz i posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego.
Widzę, ze praca w kuchni wrze :) Tylko pamiętaj o spokoju :)
OdpowiedzUsuńA potrawka? NA pewno dodała siły :)
Świetny pomysł!;-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny talerz :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie na ten zabiegany czas :)
OdpowiedzUsuńprezenty mam, trzeba je tylko zapakować, a właśnie zaczął gotować się bigos ;)
ale musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie Marzenko :) Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam dzisiaj kolejną partię pierniczków, a jutro może wezmę się za piernik staropolski. Prezentów w większości nie mam i muszę się pospieszyć ;/
OdpowiedzUsuńA tego rodzaju dania, w wersji wege, uwielbiam :)
Na taka pogodę gulasz jest idealny :) Pysznie i rozgrzewająco :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, uwielbiam gulasz z dużą ilością warzyw :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania na obiad :) Pyszne, sycące i rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuńja w tym roku zamknęłam dość wcześnie latanie za prezentami :)
OdpowiedzUsuńtakim gulaszem chętnie bym się uraczyła :) hah jak nie chce mi się dziś robić obiadu :P
już mi sie podoba;)
OdpowiedzUsuńTe święta spędzimy u dzieci. Pierwsze święta bez mojego Taty i pierwsze na tzw. "wyjeździe".
OdpowiedzUsuńAle ja nie umiem tak teraz siedzieć bezczynnie i pojechać tak na gotowe. Dlatego zrobiłam uszka i pierogi i zamroziłam. Piernik staropolski jest gotowy, tort makowy i ciasto z makiem czeka na zrobienie, ale to już na ostatnią chwilę. I jeszcze zrobię śledzie. Bardzo lubię ten czas przedświąteczny, kiedy można tyle pysznych dań zrobić :) Acha, prezenty już są zapakowane :)
Miłego dnia Marzenko :)
Bardzo lubimy te mieszanki kasz i ryżu z Risana :D
OdpowiedzUsuńSmaczniutki! Bardzo lubię takie mięsne sosiki!
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek Marzenko ❤💙💚
OdpowiedzUsuńIdealny na tą porę roku :)
OdpowiedzUsuńNie znam tej mieszanki kasz i ryżu, popatrzę w sklepach :) Gulasz pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńApetyczne jedzonko.
OdpowiedzUsuń