Pierniczki z kaszą jaglaną
Tak jak obiecałam wrzucam przepis, który znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej prażonej. Przepis, który bardzo mnie zainteresował, tym bardziej, że lubię kaszę jaglaną. Przepis łatwy, szybki i pyszny, przepis na pierniczki z kaszą jaglaną. Zrobicie je bez problemu a jak nie macie kaszy jaglanej prażonej możecie użyć zwykłej, trzeba ją tylko dłużej gotować.
Pierniczki są naprawdę pyszne, wychodzą takie miękkie w środku a chrupiące z wierzchu. Oczywiście możecie je polukierować i ozdobić, ja część udekorowałam z maluchami mojej siostry a część zostawiłam bez dekoracji. Koniecznie spróbujcie takie zrobić, naprawdę warto.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej prażonej
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g masła (82% tłuszczu)
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
Kaszę jaglaną prażoną gotujemy i ją studzimy.
Do miski wbijamy jajka i mieszamy je trzepaczką, dodajemy pokrojone masło (najlepiej w temperaturze domowej), mąkę, miód, kakao, przyprawę oraz zmiksowaną blenderem kaszę jaglaną. Wszystko razem mieszamy, najlepiej rękami.
Ja włożyłam ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie porcjami wałkowałam na stolnicy, konieczne jest podsypanie mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm. Foremkami wykrawamy pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy pierniczki przez 25 minut. Następnie zostawiamy je, aby wystygły i przekładamy do pojemnika z zamknięciem. Ja przechowuje moje pierniczki w puszce.
Możemy pierniczki polukrować i ozdobić.
Smacznego.
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na pierniczki?
OdpowiedzUsuńAch, muszą smakować świetnie.
Super, piszę się.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Super pomysł na dodanie kaszy jaglanej do pierniczków ;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, nie wpadłabym na takie pierniczki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, chętnie spróbowałabym takiej wersji pierniczków :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam ani nie jadłam, ale pomysł bardzo mi się podoba i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na pierniczki :D Z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie robiłyśmy takich wypieków :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą jaglaną? Super opcja! Chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki
Takich jeszcze nie piekłam. Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo takich jeszcze nie jadłam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńA, to coś nowego. Pewnie pysznego. Pierniczków nigdy dość. Zawsze zostają zjedzone zanim nadejdą święta. Warto zrobić też takie, jak proponujesz Marzenko :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny przepis... dla mnie coś nowego :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy da się zweganizować :)
Super pomysł z dodatkiem kaszy jaglanej ! Chętnie bym spróbowała takich cudnych pierniczków :)
OdpowiedzUsuńTakie pierniczki to dla mnie nowość :D
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńO, jak super się prezentują! Przepis zapisuję do przetestowania, bo pierniczki zapowiadają się przepysznie :)
OdpowiedzUsuń