Piernikowe ciasto z kremem


Ostatni weekend spędziłam u rodziców. Umówiłam się z mamą na szaleństwa kuchenne i robienie choinek z szyszek. Zrobiłyśmy całą górę pasztecików, ciasteczek, pierniczków no i powstało także ciacho. Pyszne, piernikowe z kremem. Nie sądziłam, że wyjdzie takie dobre. Takie będę piekła także na święta, obok innych smakołyków. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co słodkiego przygotować, to polecam wam ten przepis. Jest naprawdę łatwy i szybki. A jak nie macie nasion chia akurat w szafce to dajcie mak - wyjdzie równie pyszne. To ja zostawiam was z przepisem a sama idę zaszyć się pod kocem z ulubioną książką i kubkiem aromatycznej herbaty. Bo ciacho już niestety zjedzone. Miłego wieczorku kochani. 


Składniki:

ciasto
- 5 jajek
- 140 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 100 g nasion chia
- 50 g masła

krem
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- szczypta przyprawy piernikowej do posypania ciasta


Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Dodajemy porcjami żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao, przyprawą do piernika oraz chia. Wszystko razem mieszamy mikserem na wolnych obrotach. 
Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół. Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut. Następnie ciasto studzimy - możemy je zostawić przy otwartych drzwiczkach piekarnika w środku.

Krem - śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder oraz przyprawę do piernika, następnie dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy na małych obrotach, tak aby składniki się tylko ze sobą połączyły.

Ciasto kroimy na pół, spód smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremy, przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część ciasta i posypujemy przyprawą piernikową. Schładzamy. 

#beko #ciastojakzobrazka




Może przyda wam się mała podpowiedź jak łatwo pokroić ciasto. 



Komentarze

  1. Widzę, ze u Ciebie jużŚwiątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że fajnie spędziłąś czas z mamą...zazdraszczam bo ja do swojej mam strasznie daleko...ciacho super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to szczęście, że mieszkamy zaledwie ponad godziny jazdy od siebie 😃 Dziękuje kochana i pozdrawiam 😃

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale :) Pierniki uwielbiam i co roku szukam czegoś nowego do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne i smaczne ciacho Wam wyszło Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jak najbardziej świąteczne, bo piernikowe. Fajny przepis. Marzenko to ciasto może uchodzić za tort :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale efektowne, musi smakować tak samo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie Marzenko :) Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja, chętnie bym się przysiadła do niego z kubkiem kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I zapachniało Świętami, pięknie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje pobyty w domu rodzinnym też obfitują w takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam! Fajnie się prezentuje a jeszcze lepiej pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musiało smakować genialnie - pyszny świąteczny piernik i krem śmietankowy, mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno smakuje tak jak wygląda, czyli obłędnie :) Pyszności Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy pomysł z tymi chia

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne musi być to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. zjadłabym;)
    porywam kawałek i lecę:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasto to prawdziwa miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  19. O mniam mniam.Ale cudo.
    Może wzajemna obserwacja >?
    Zapraszam na nowy post<3 oraz
    Instagram.

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajne ciacho! :) w sam raz na Święta ale i zimowy czas :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.