Ryba w warzywach - ryba po grecku
To potrawa, którą zawsze robię na święta. W ciągu roku jakoś tak nie robię ryby w warzywach czyli powszechnie znanej ryby po grecku. Bardzo ją lubimy a jemy tylko dwa razy w roku, muszę to koniecznie zmienić i robić taką rybkę częściej. Chociaż są dania, na które czekamy najbardziej właśnie w święta. Pyszna rybka z lekko pikantnym, pomidorowym farszem.
Składniki:
- 1 kg ryby - ja najczęściej używam morszczuka, kupuje bez glazury
- 1 kg marchewki
- 3 cebule czerwone
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 4 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 koncentraty pomidorowe
- olej do smażenia ryby + 1 łyżka do farszu
- mąka do obtoczenia ryby
- olej rzepakowy (od Woj-Len)
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy na pół i w plasterki, podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy marchewkę i zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości. Następnie pokrywkę zdejmujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet balsamiczny i cukier, natkę pietruszki. Jeszcze wszystko razem dusimy przez chwilkę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Farsz musi być dość dobrze przyprawiony.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z dwóch stron. Na dno pojemnika wykładamy część farszu, układamy kawałki ryby, następnie ponownie farsz i rybę i tak, aż wszystkie składniki nam się skończą. Zamykamy pojemnik i przechowujemy w lodówce. Ryba w warzywach najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki przejdą sobą nawzajem.
Smacznego.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo 😃
UsuńUwielbiam rybkę po grecku :) To u mnie pozycja obowiązkowa na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńLubię warzywa do tej ryby ;)
OdpowiedzUsuńU nas jest podział. Jedni wolą rybkę a inni farsz ❤️
UsuńPyszna rybka Marzenko
OdpowiedzUsuńobowiązkowo na święta:)
OdpowiedzUsuńOj tak 😍
UsuńTaką rybę szczególnie lubię, nie jest sucha!
OdpowiedzUsuńOoo! Jaka fajna inspiracja. Bardzo chcę spróbować jak smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Pychota!
Pozdrawiam serdecznie! :)
Madziu koniecznie spróbuj. Jest pyszna ❤️
UsuńUwielbiam rybkę :)
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowana rybka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😃
UsuńZawsze szalałyśmy za tą rybką :D
OdpowiedzUsuńPyszna, ale na wigilię nie robię
OdpowiedzUsuńBasiu u nas taka tradycja. Właśnie na Wigilię robimy 😃
UsuńŻadna nowość od zawszd tak robir😆
OdpowiedzUsuńNo właśnie. To nie nowość. To stary przepis sprzed wielu lat 😃
UsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńRyba po grecku to moja ulubiona. :)
OdpowiedzUsuńTak samo jak moja ❤️
UsuńU nie taka rybka gości częściej na prośbę męża :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przygotowaną rybę! Pięknie podana!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :D Uwielbiam taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńryba po grecku to moja ulubiona potrawa na Święta :)
OdpowiedzUsuńSame smakowitości :D
OdpowiedzUsuń