Ciasto czekoladowe z bananami i mąką ryżową
Ciasto podrzuciła mi do spróbowania moja czytelniczka, której bardzo za to dziękuje. Przepis pochodzi z bloga maniapieczenia. Postanowiłam je spróbować, bo wyglądało pysznie i się nie zawiodłam. Ciasto jest po prostu obłędne w smaku, mocno czekoladowe i zdrowo słodkie za sprawą bananów i daktyli. Jeżeli lubicie takie ciasta to koniecznie je zróbcie. Mam tylko jedną uwagę - po upieczeniu należy je zostawić w blaszce do wystudzenia na jakąś godzinkę, ja wyciągnęłam po 15 minutach i niestety mi się złamało przy przenoszeniu na kratkę, ale to nie przeszkodziło nam zachwycać się jego jeszcze ciepłym kawałkiem - tym połamanym. Normalnie nie można się od niego oderwać.
A jaka pogoda u was ? Tutaj od rana sypie śnieg i dopadało go naprawdę sporo. Fajnie jest bo przecież zimą musi być śnieżek i świat wygląda od razu lepiej. Miłej soboty kochani.
Składniki:
- 500 g dojrzałych bananów (waga już obranych bananów - 4-5 sztuk)
- 150 g daktyli
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g ciemnego kakao
- 120 ml oleju słonecznikowego (Woj-Len)
- 50 g rodzynek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Daktyle przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy, aby zmiękły na 20 minut. Następnie je odcedzamy na sitku i drobno kroimy.
Banany obieramy i kroimy na kawałki, rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok z cytryny oraz olej, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Mieszamy.
Czekoladę drobno siekamy i razem z daktylami dodajemy do masy, wrzucamy także rodzynki. Wszystko mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy - ja mam silikonową keksówkę. Jak nie macie silikonowej formy to posmarujcie zwykłą blaszkę olejem i wysypcie bułką lub mąką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w blaszce, aby przestygło, następnie dopiero wyciągamy.
Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJadłam ostatnio ciasto z bananami a teraz leczę swoją alergię :/ nie mam pojęcia co mi tak w nim zaszkodziło, a to była jedyna nowa rzecz, którą wtedy jadłam ...
OdpowiedzUsuńOj...no może masz uczulenie właśnie na banany !!!
UsuńWprost bajka , zjadła bym całe :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jak jest banan w składzie to już w ogóle rewelacja :D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne :-)
Usuńno, no, cudownie wygląda:0
OdpowiedzUsuńWszelkie ciasta z bananami są pyszne, Twoje brzmi i wygląda bardzo zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-)
UsuńTo jest ciasto w moich klimatach :) Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńmniam, już jestem ciekawa co moje dzieci powiedzą na taką wersje czekoladowego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że poproszą o dokładkę :-)
Usuńwygląda obłędnie :) chętnie bym się skusiła na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się wyśmienicie! U mnie dzisiaj również ciasto z bananami :D
OdpowiedzUsuńNo to smacznego kochana :-)
UsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda😊 bardzo zachęcająco 😊
OdpowiedzUsuńTakie czekoladowo-bananowe ciasta są w naszym guście <3
OdpowiedzUsuńDo kawusi idealne :-)
OdpowiedzUsuńPychotka takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńJakiej mąki bezglutenowej uzyć do wysypania keksówki?
OdpowiedzUsuńMożesz wysypać mąką ryżową lub inną jaką masz 😍
UsuńMam ryżową, dzięki! Chyba, że bez wysypania też się uda?
OdpowiedzUsuńLepiej podsypać 😘
UsuńMam pytanie o wielkość keksówki (mam dwa rodzaje) - na jaką wielkość blaszki jest to ciasto? 35 czy 25 cm?
OdpowiedzUsuńUpiecz go w keksówki 35 cm 😃
UsuńUpieklam wczoraj , troszkę zmodyfikowalam bo nie miałm daktyli (użyłam miodu) i kakaa , ale wyszło pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! Piekę regularnie, zjadłabym na okrągło 👍😊
OdpowiedzUsuńczy można użyć oleju rzepakowego ?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 😃
OdpowiedzUsuń