Kotlety z ryżu z cukinią i pieczarkami
No i mamy piątek. Jejku jak ten czas leci, przecież dopiero co był weekend a tu zaczyna się kolejny. Za oknem zima na całego, wczoraj u nas silnie wiało i padał śnieg. W sumie to ja się cieszę z tego śniegu, czekałam na niego, bo jaka to zima bez niego. No i cieszy się mój psiak bo na każdym spacerze lata za śnieżkami.
Dzisiaj mam dla was przepis na wspaniałe w smaku kotlety, ale bez mięsa. Zrobiłam je z ryżu, dodałam pieczarki i cukinię. Naprawdę pysznie to wyszło. Podałam je z brokułami i surówką z kapusty pekińskiej.
Może zrobicie takie dzisiaj na obiad. Życzę wam miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 300 g cukinii
- 400 g pieczarek
- 300 g białego ryżu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej z siemieniem lnianym
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- olej do smażenia
- bułka tarta z siemieniem lnianym do obtoczenia kotletów
Ryż gotujemy i przekładamy do miski. Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, rozgrzewamy patelnię i dusimy warzywa, aż zmiękną i odparują nadmiar wody. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, ząbek czosnku wyciskamy.
Warzywa ze szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem dodajemy do ryżu. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą z siemieniem lnianym (bułkę miksuje z siemieniem), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Za pomocą dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej zmielonej z siemieniem lnianym, smażymy kotleciki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Możemy także kotleciki upiec w piekarniku. Podajemy z surówkami, duszonymi warzywami.
Smacznego.
Pyszne połączenie składników. Takie warzywne kotleciki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuńwspaniały pomysł, często ugotuję za dużo ryżu, a tutaj fajny pomysł jak go wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńTak można wszystko wykorzystać, nic nie marnujemy :-)
UsuńWspaniałe kotleciki wegetariańskie. W moim domu zniknęły by w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńSmacznie☺☺
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPyszności :) Kotlety ryżowe robiłam tylko z serem i szczypiorkiem :)
OdpowiedzUsuńKotlety ryżowe robiłam tylko z serem i szczypiorkiem :)
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj jeszcze w innym wydaniu :-)
UsuńUwielbiam takie vege kotlety :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ryżowe kotleciki z sosem grzybowym, moje słabości. :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :-) buziolki Elu :-)
UsuńSuper wyglądają :) Muszę kiedyś sobie je zrobić :D
OdpowiedzUsuńMniam. :)
OdpowiedzUsuńJuż mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne kotleciki :) Coś czuję, że bardzo by mi takie posmakowały :)
OdpowiedzUsuń