Paluchy drożdżowe
Skusiłam się na te paluchy. Na instagramie ostatnio wszyscy je pieką a to za sprawą onijki. Edytka piecze wspaniałe chleby i bułki, sami zobaczcie jakie ma tam pyszności. Człowiek od razu się robi głodny. I tak jak pisałam, ciągle tylko wszędzie te paluchy i paluchy. No to i ja je upiekłam i przepadłam. One są po prostu pyyyyszne, nie można obok nich przejść obojętnie a na jednym paluchu się nie kończy. Wcina się je same lub z masełkiem, można dodać miodek lub dżemik. Ale zapewniam was, że sięgnięcie po nie i przepadniecie tak jak ja. Koniecznie je zróbcie, są szybkie, łatwe i banalnie proste. No i obłędnie pyszne. Dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dzionka kochani.
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni)
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 680 g mąki pszennej typ 500
- sezam lub mak do posypania
- 1 jajko do posmarowania paluchów
Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.
Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól. Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy. Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto dzielimy na 14 części i każdą z nich rolujemy na wałeczek. Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Paluchy smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.
Upieczone paluchy przekładamy na kratkę, aby chwilkę przestygły. Ja je próbowałam jeszcze ciepłe, nie mogłam wytrzymać.
Smacznego.
Uwielbiam takie paluchy ale swoich jeszcze nigdy nie robiłam. Chętnie bym wpadła na kilka:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, bo są pyszne :-)
UsuńDobry paluch :D
OdpowiedzUsuńzapisze sobie, będę miałą chwilę to zrobię
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
Usuńwyglądają po prostu genialnie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie,mam pytanko na jaką długość i szerokość wyrolować ?
OdpowiedzUsuńNa długość około 30 cm. Szerokość sama wyjdzie. Polecam je zrobić bo są naprawdę pyszne. Pozdrawiam 😃
UsuńWitam, czy myśli Pani, że paluchy można posypać np. startym żółtym serem? pozdr.:)
OdpowiedzUsuńMyśle że można 😃 Będą pyyyszne 😃 Pozdrawiam serdecznie 😍
UsuńUwielbiam takie☺
OdpowiedzUsuńSą pyyyszne :-)
UsuńMój Tato je lubi :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńUwielbiam paluchy z makiem! <3
OdpowiedzUsuńPyszności lubię takie wypieki drożdżowe, będę musiała je upieczyć sobie ;) :D
OdpowiedzUsuńo nie.. ja teraz nie mogę takich dobrodziejstw a tutaj takie apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMMMmmm.. boskość <3
Świetne! Na pewno kiedyś je zrobię :) Udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuńno to zapisuje do wypróbowania, bo mój przepis jest inny a te wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper ! Idealne na przekąskę :D
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś paluchy z mąki z ciecierzycy i były również pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paluchy :) Dawno nie robiłam, też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńMuszę je kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńA były wczoraj i u mnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuńRobię je już trzeci raz i zawsze wychodzą pyszniutkie :) dziękuję za przepis i polecam wszystkim ;)
OdpowiedzUsuń