Placki z ciecierzycy



Dzień dobry słoneczka. No i mamy piąteczek w końcu. Ja co prawda dalej leniuchuje w domu i rehabilituje moje nóżki, ale wiem, że grono z was musiało wstać rano i iść do pracy. Ale jeszcze kilka godzin i weekend. Za oknem dalej szaro-buro i słońca brak. 
Dzisiaj mam dla was propozycję czysto wegetariańską, pyszne kotleciki z ciecierzycy. I uwierzcie mi są naprawdę pyszne. Możecie je wykorzystać na wiele sposobów - zrobić burgera, podać je z zestawem surówek, wykorzystać jako dodatek na kanapki, albo zrobić do nich sosik. A ciecierzyca jest bardzo zdrowa i warto ją wprowadzić do swojego odżywiania. U mnie ona zagościła w mojej kuchni na stałe i dość często po nią sięgam. 
Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 200 g ugotowanej ciecierzycy 
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- kawałek pora
- olej rzepakowy

Ciecierzycę gotujemy (najpierw wieczorem namaczamy ją w wodzie i zostawiamy na noc, następnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości - średnio 90 minut). Możecie także użyć ciecierzycy z puszki.

Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy jajko i przyprawy. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy do ciecierzycy razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wszystko razem miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Smarujemy olejem także swoje dłonie i formujemy kotlety lekko je spłaszczając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 35 minut. Podajemy z surówkami. Możemy także przygotować burgera lub wykorzystać kotlety na kanapki. 



Komentarze

  1. Fajny pomysł na piątek... u mnie też szaro za oknem i właśnie zaczął padać śnieg.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam takich placuszków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. udanej rehabilitacji :)
    A placki jak zwykle super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne placuszki, właśnie do burgerów pasowały by idealnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie! Pyszności :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jem mięsa, więc to propozycja idealna dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne wegetariańskie placki. U mnie dzisiaj pogoda ''barowa'' jak u Ciebie :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie :) Ja korzystam z ciecierzycy w puszce ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie czasem, ale w wersji wegańskiej, zawsze pysznie wychodzą ;) Twoje bardzo smakowicie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na smaczne placuszki. Myślę, że moja wegetarianka chętnie by takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dość często robimy kotleciki z ciecierzycy i są naprawdę pyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a tego przepisu nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie bezmięsne kotleciki są świetne do Lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.