Placki z ciecierzycy
Dzień dobry słoneczka. No i mamy piąteczek w końcu. Ja co prawda dalej leniuchuje w domu i rehabilituje moje nóżki, ale wiem, że grono z was musiało wstać rano i iść do pracy. Ale jeszcze kilka godzin i weekend. Za oknem dalej szaro-buro i słońca brak.
Dzisiaj mam dla was propozycję czysto wegetariańską, pyszne kotleciki z ciecierzycy. I uwierzcie mi są naprawdę pyszne. Możecie je wykorzystać na wiele sposobów - zrobić burgera, podać je z zestawem surówek, wykorzystać jako dodatek na kanapki, albo zrobić do nich sosik. A ciecierzyca jest bardzo zdrowa i warto ją wprowadzić do swojego odżywiania. U mnie ona zagościła w mojej kuchni na stałe i dość często po nią sięgam.
Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- kawałek pora
- olej rzepakowy
Ciecierzycę gotujemy (najpierw wieczorem namaczamy ją w wodzie i zostawiamy na noc, następnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości - średnio 90 minut). Możecie także użyć ciecierzycy z puszki.
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy jajko i przyprawy. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę i por kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy do ciecierzycy razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wszystko razem miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Smarujemy olejem także swoje dłonie i formujemy kotlety lekko je spłaszczając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 35 minut. Podajemy z surówkami. Możemy także przygotować burgera lub wykorzystać kotlety na kanapki.
Fajny pomysł na piątek... u mnie też szaro za oknem i właśnie zaczął padać śnieg.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takich placuszków ;)
OdpowiedzUsuńudanej rehabilitacji :)
OdpowiedzUsuńA placki jak zwykle super :)
fajne placuszki, właśnie do burgerów pasowały by idealnie
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe i apetyczne
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nie jem mięsa, więc to propozycja idealna dla mnie:)
OdpowiedzUsuńSmaczne wegetariańskie placki. U mnie dzisiaj pogoda ''barowa'' jak u Ciebie :) Pozdrawiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Ja korzystam z ciecierzycy w puszce ;)
OdpowiedzUsuńRobię takie czasem, ale w wersji wegańskiej, zawsze pysznie wychodzą ;) Twoje bardzo smakowicie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na smaczne placuszki. Myślę, że moja wegetarianka chętnie by takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńDość często robimy kotleciki z ciecierzycy i są naprawdę pyszne i sycące :)
OdpowiedzUsuńa tego przepisu nie znałam :)
OdpowiedzUsuńtakie bezmięsne kotleciki są świetne do Lunchboxa :)
OdpowiedzUsuń