Pstrąg pieczony z pietruszką i koperkiem
Lubicie jeść ryby ? przyznam się wam, że ze mną to jest tak różnie. Nie przepadam za wszystkimi rodzajami a jedynie mam swoje ulubione. Lubię łososia i to bardzo, ale pokochałam ostatnio też pstrąga. Smakuje po prostu wspaniale, ma pyszne, delikatne wnętrze i wcale nie czuć go "rybą". Ja mam to szczęście, że mam dostęp do świeżego pstrąga, takiego prosto z wody. Jest odpowiednio karmiony i to czuć w jego smaku. Piekę go w piekarniku z ziołami i masłem, tak mi smakuje najbardziej. Zioła nadają mu cudownego posmaku. I teraz sięgam po ryby znacznie częściej niż kiedyś. Można takiego pstrąga oczywiście usmażyć na patelni, też będzie dobry, ale ja uważam, że pieczony w piekarniku jest najlepszy. Spróbujcie tej wersji.
Miłego dnia.
Składniki:
- 1 duży pstrąg świeży
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- łyżeczka suszonego koperku
Pstrąga nacinamy z dwóch stron, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Zostawiamy na godzinę, aby przeszedł przyprawami. Do środka ryby wkładamy natkę pietruszki i koper. Na wierzchu układamy kawałki masła.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy i pieczemy 20 minut, pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, dosłownie na 5 minut.
Pstrąga podajemy z czym lubimy, mogą to być ziemniaki, frytki, surówka no i cytryna. Tak przygotowany pstrąg smakuje wspaniale. Jeżeli chcecie to możecie nie dodawać masła, będzie równie pyszny. Natka pietruszki i koper nadają mu wyjątkowego smaku, sami spróbujcie.
Smacznego.
ooo.. taka rybka to najlepsza :) Szczególnie, że masz dostęp do tej dobrze karmionej :)
OdpowiedzUsuńMmm.. dobre ;)
Mniam, musi być pysznyy :)
OdpowiedzUsuńKoperek... ♥
OdpowiedzUsuńlubię takiego pstrąga :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego pstrąga.
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaku:)
OdpowiedzUsuńja niestety nie mam dostępu do świeżego, a te kupne to do najsmaczniejszych już nie należą
Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na przygotowanie pstrąga :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten pstrąg i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja na rybkę :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczna rybka, no taką to z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńIdealny pstrąg! :) Świetnie nadziany
OdpowiedzUsuńWielki plus za to, że jest bez głowy xD Rybka prezentuje się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńJakie tu ładne zmiany. A rybki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńPyszna ryba i do tego szybko się robi :)
OdpowiedzUsuńLubię ryby, ale nie znoszę kiedy są za bardzo tłuste. Niestety w tym roku trafił się nam na Wigilię taki tłusty karp, że aż się go zjeść nie dało :/
OdpowiedzUsuńSposób na pstrąga super!
Dawno nie jadłam ryby - uświadomiłaś mi, a połączenie ryby i koperku uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRyba wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka :) Bardzo lubię takiego pstrąga :)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka :)
OdpowiedzUsuńwspaniała rybka! :) dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńDziś była na obiad. Żadnych ziemniaków, ani frytek. Tylko duża ilość sałaty z winegretem. BYŁO PYSZNE. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga...ja jeszcze do środka wkładam czosnek...mniam.
OdpowiedzUsuń