Pstrąg pieczony z pietruszką i koperkiem


Lubicie jeść ryby ? przyznam się wam, że ze mną to jest tak różnie. Nie przepadam za wszystkimi rodzajami a jedynie mam swoje ulubione. Lubię łososia i to bardzo, ale pokochałam ostatnio też pstrąga. Smakuje po prostu wspaniale, ma pyszne, delikatne wnętrze i wcale nie czuć go "rybą". Ja mam to szczęście, że mam dostęp do świeżego pstrąga, takiego prosto z wody. Jest odpowiednio karmiony i to czuć w jego smaku. Piekę go w piekarniku z ziołami i masłem, tak mi smakuje najbardziej. Zioła nadają mu cudownego posmaku. I teraz sięgam po ryby znacznie częściej niż kiedyś. Można takiego pstrąga oczywiście usmażyć na patelni, też będzie dobry, ale ja uważam, że pieczony w piekarniku jest najlepszy. Spróbujcie tej wersji. 
Miłego dnia.

Składniki:

- 1 duży pstrąg świeży
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- łyżeczka suszonego koperku

Pstrąga nacinamy z dwóch stron, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Zostawiamy na godzinę, aby przeszedł przyprawami. Do środka ryby wkładamy natkę pietruszki i koper. Na wierzchu układamy kawałki masła.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy i pieczemy 20 minut, pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, dosłownie na 5 minut.

Pstrąga podajemy z czym lubimy, mogą to być ziemniaki, frytki, surówka no i cytryna. Tak przygotowany pstrąg smakuje wspaniale. Jeżeli chcecie to możecie nie dodawać masła, będzie równie pyszny. Natka pietruszki i koper nadają mu wyjątkowego smaku, sami spróbujcie.
Smacznego. 




Komentarze

  1. ooo.. taka rybka to najlepsza :) Szczególnie, że masz dostęp do tej dobrze karmionej :)
    Mmm.. dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale narobiłaś mi smaku:)
    ja niestety nie mam dostępu do świeżego, a te kupne to do najsmaczniejszych już nie należą

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na przygotowanie pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda ten pstrąg i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita propozycja na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczna rybka, no taką to z chęcią bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny pstrąg! :) Świetnie nadziany

    OdpowiedzUsuń
  8. Wielki plus za to, że jest bez głowy xD Rybka prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie tu ładne zmiany. A rybki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna ryba i do tego szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię ryby, ale nie znoszę kiedy są za bardzo tłuste. Niestety w tym roku trafił się nam na Wigilię taki tłusty karp, że aż się go zjeść nie dało :/
    Sposób na pstrąga super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam ryby - uświadomiłaś mi, a połączenie ryby i koperku uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna rybka :) Bardzo lubię takiego pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniała rybka! :) dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś była na obiad. Żadnych ziemniaków, ani frytek. Tylko duża ilość sałaty z winegretem. BYŁO PYSZNE. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pstrąga...ja jeszcze do środka wkładam czosnek...mniam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.